Νέα | Ειδήσεις από Ελλάδα με άποψη. Άρθρα, εφημερίδες, καιρός. » Γνώμη http://www.rizopoulospost.com Βρείτε στο rizopoulospost.com ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα. Δείτε ο καιρός σήμερα. Διαβάστε σημερινές εφημερίδες. Thu, 18 Jan 2018 10:21:57 +0000 el hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.1 Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και η επόμενη μέρα για το Κυπριακό http://www.rizopoulospost.com/oi-proedrikes-ekloges-stin-kypro-kai-i-epomeni-mera-gia-to-kypriako/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oi-proedrikes-ekloges-stin-kypro-kai-i-epomeni-mera-gia-to-kypriako http://www.rizopoulospost.com/oi-proedrikes-ekloges-stin-kypro-kai-i-epomeni-mera-gia-to-kypriako/#comments Tue, 16 Jan 2018 10:40:39 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225500 kypros ekloges

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος *

Τις τελευταίες εβδομάδες τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στις διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος και τα Ελληνικά ΜΜΕ δείχνουν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθεί στην Κύπρο την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος όπου και θα κρίνει τελικά το ποιος θα είναι ο ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου της Μεγαλονήσου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Από το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η προοπτική επίλυσης του λεγόμενου Κυπριακού ζητήματος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) εξασφαλίζει μάλλον με άνεση την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό της τάξης του 32% και ακολουθεί ο ηγέτης του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, υιός του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, με ένα ποσοστό της τάξης του 23%.

Στην τρίτη θέση, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ κ. Σταύρος Μαλάς με ένα ποσοστό της τάξης του 17%. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ο κ. Γιώργος Λιλλήκας (4.5%) της Συμμαχίας Πολιτών και ο κ. Χρίστος Χρίστου (3%) του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Στην λεγόμενη παράσταση νίκης επικρατεί καθαρά έναντι των ανθυποψηφίων του ο κ. Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό της τάξης του 57%.

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο για την τελική επικράτηση. Φαβορί για την είσοδο στο δεύτερο γύρο είναι οι κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και Νικόλας Παπαδόπουλος χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εισέλθει τελικά στο δεύτερο γύρο ο κ. Σταύρος Μαλάς αντί του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το σημαντικότερο κριτήριο (35%) με το οποίο θα αποφασίσουν να ψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι είναι η στάση των υποψηφίων Προέδρων αναφορικά με το Κυπριακό. Ας εξετάσουμε λοιπόν ποιες είναι οι θέσεις για το Κυπριακό των τριών σημαντικότερων υποψηφίων για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης υποστηρίζει ένθερμα την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Την ίδια θέση περί ΔΔΟ εκφράζει και ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ ανεξάρτητος υποψήφιος κ. Σταύρος Μαλάς.

Σε αντίθεση με τους δύο ανθυποψηφίους του ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος υποστηρίζει την ανάγκη για την υιοθέτηση μίας νέας στρατηγικής για την επίλυση του Κυπριακού η οποία στον πυρήνα της αμφισβητεί τη σκοπιμότητα για λύση στη βάση της ΔΔΟ. Είναι σαφές πως αν ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα επιδιώξει την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ.

Η νέα στρατηγική του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου απορρίπτει τις όποιες έξωθεν επιβαλλόμενες λύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και θέτει ως απόλυτη προϋπόθεση για την όποια λύση την άμεση απόσυρση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων ξένων δυνάμεων στη Μεγαλόνησο.

Εκτίμηση του γράφοντος είναι πως στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν (το οποίο απορρίφθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία από τους Ελληνοκυπρίους σε δημοψήφισμα το 2004) και πως θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά από τον διεθνή παράγοντα για την αποδοχή ενός τέτοιου σχεδίου. Μία τέτοια λύση όμως, όπως είχε επισημάνει στο συγκινητικό του διάγγελμα προς τους Ελληνοκυπρίους τον Απρίλιο του 2004 ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, συνεπάγεται την αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης όπως το 2004 έτσι και σήμερα υποστηρίζει ένθερμα την υιοθέτηση μία τέτοιας απαράδεκτης και έξωθεν επιβαλλόμενης λύσης, η οποία όπως προαναφέρθηκε απορρίφθηκε πανηγυρικά από τους Ελληνοκυπρίους. Στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο είναι στο χέρι των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν την επικίνδυνη για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη.

*Ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος, είναι ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

Πηγές

http://www.sigmalive.com/news/local/460775/megali-dimoskopisi-proedrikon-eklogon-2018

https://alphanews.live/politics/e-megale-demoskopese-toy-alpha-kyproy-gia-tis-proedrikes-ekloges-binteo

https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/politiki/228954-i-nea-stratigiki-toy-nikola-papadopoyloy-gia-to-kypriako

https://www.offsite.com.cy/articles/eidiseis/politiki/235099-aytes-einai-oi-theseis-ton-pente-vasikon-ypopsifion-sto-kypriako

]]>
http://www.rizopoulospost.com/oi-proedrikes-ekloges-stin-kypro-kai-i-epomeni-mera-gia-to-kypriako/feed/ 0
Το μεγάλο ιστορικό στοίχημα του Σκοπιανού http://www.rizopoulospost.com/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%af%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25cf%2584%25ce%25bf-%25ce%25bc%25ce%25b5%25ce%25b3%25ce%25ac%25ce%25bb%25ce%25bf-%25ce%25b9%25cf%2583%25cf%2584%25ce%25bf%25cf%2581%25ce%25b9%25ce%25ba%25cf%258c-%25cf%2583%25cf%2584%25ce%25bf%25ce%25af%25cf%2587%25ce%25b7%25ce%25bc%25ce%25b1-%25cf%2584%25ce%25bf%25cf%2585-%25cf%2583%25ce%25ba%25ce%25bf%25cf%2580%25ce%25b9 http://www.rizopoulospost.com/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%af%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9/#comments Mon, 15 Jan 2018 12:58:29 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225363 simaies-ellada-skopia

Γεγονός αποτελεί, πλέον, η έναρξη των επίσημων επαναδιαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με την κυβέρνηση των Σκοπίων να έχει ήδη δηλώσει πως οι «κόκκινες γραμμές» της δεν θα ανατρέψουν την διαπραγμάτευση. Όμως το ερώτημα παραμένει, θα βρεθεί επιτέλους λύση στο Σκοπιανό. Μήπως η ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί, εξυπηρετώντας αυτήν την φορά στην λύση του προβλήματος.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το σκοπιανό, για πολλοστή φορά, η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ενώ φαίνεται ότι κλείνει ένα προς ένα τα ζητήματα που προκύπτουν. Για παράδειγμα, την θέση του κυβερνητικού εταίρου, η οποία πλέον δείχνει να έχει λειανθεί μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζάεφ έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να βρεθεί λύση στο σκοπιανό προκειμένου να μπορέσει να αρθεί το βέτο και να μεθοδευτεί η είσοδος των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη βέβαια έχει κάνει και την απαραίτητη προεργασία, έχοντας προσεγγίσει και υπογράψει σύμφωνο φιλίας με την Βουλγαρία, που αυτή τη στιγμή κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Από ότι φαίνεται, τουλάχιστον μέχρις στιγμής υπάρχουν στο τραπέζι δύο σενάρια η ονομασία «Νέα Μακεδονία», και η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία είχε διατυπωθεί ως θέση από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι.

Ένα πολύ περίεργο δημοσίευμα

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμιστεί ένα πολύ περίεργο δημοσίευμα σκοπιανών και αλβανικών μέσων, τα οποία έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ – Ελλάδας στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και εν συντομία «Νέα Μακεδονία», ενώ η γλώσσα θα ονομάζεται σλαβομακεδονική. Το δημοσίευμα αυτό έσπευσαν να διαψεύσουν, τόσο οι ελληνικές αρχές, όσο και οι σκοπιανές, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως την ίδια ώρα στην Ελλάδα βρισκόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, ο οποίος συναντήθηκε με τους πολιτικούς αξιωματούχους του ΥΠΕΞ και φυσικά με την σειρά του διέψευσε το δημοσίευμα.

Τι έγινε το 2008 στο Βουκουρέστι

Όλον αυτόν τον καιρό που έχει ανοίξει η συζήτηση για το Σκοπιανό, επαναλαμβάνεται πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την γραμμή που είχε διατυπώσει ο Καραμανλής το 2008 στο Βουκουρέστι. Τι είχε γίνει όμως τότε και γιατί σταμάτησαν οι συνομιλίες.

Η επίσημη γραμμή που είχε διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση το 2008 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ήταν μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία», όμως αυτή η ονομασία δεν θα ήταν άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό, θα ήταν μία ονομασία erga omnes – έναντι όλων.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ, λόγω του ονόματος. Στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης μέρας της συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.

Το προσχέδιο συμφωνίας του 1993

Εδώ λοιπόν βρίσκεται το «κλειδί» των παρόντων και των παρελθόντων γεγονότων, καθώς φαίνεται πως μπορεί η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί, καθώς το τότε προτεινόμενο όνομα βρίσκεται ψηλά στα ονόματα που έχουν συζητούν οι δύο πλευρές. Ο λόγος για την πρόταση που έκαναν στις 14 Μαϊου του 1993, οι Σάιρους Βάνς και Λόρδος Όουεν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κίρο Γκλιγκόροφ.

Τότε λοιπόν η συμφωνία που ήταν έτοιμοι να υπογράψουν το 1993 οι δύο ηγέτες, πέραν των αυτονόητων (εγγύηση συνόρων, οικονομική συνεργασία κ.λπ.), προέβλεπε τη χρήση του ονόματος Nova Makedonija για όλες τις επίσημες ανάγκες, και την υποχρέωση του κάθε μέρους: (α) να εμποδίζει την προπαγάνδα (από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μίσος ή εχθρότητα και ειδικότερα αλυτρωτική δραστηριότητα, (β) να μη χρησιμοποιεί σύμβολα, ονόματα, σημαίες, μνημεία ή εμβλήματα που αποτελούν μέρος της ιστορίας ή της πολιτιστικής κληρονομιάς του άλλου μέρους, και (γ) να σέβεται τα επίσημα γεωγραφικά ονόματα και τοπωνύμια της άλλης χώρας και να κάνει χρήση μόνο αυτών στα επίσημα κείμενά του, δημοσιεύματα και χάρτες.

Προέβλεπε επίσης ότι το άρθρο 49 του Συντάγματός της δεν θα συνιστούσε τη βάση διεκδικήσεων από την πλευρά της ΠΔΓΜ «για την προστασία του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οποιωνδήποτε ατόμων σε άλλα κράτη που δεν είναι πολίτες της». Τέλος, προέβλεπε ότι οποιαδήποτε διαφορά ή διένεξη που αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας θα επιλύετο από το διεθνές δικαστήριο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν, λοιπόν, οι συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 19 Ιανουαρίου, ενώ υπάρχει και μεγάλη περίπτωση να ισχύσει το σχέδιο του 1993, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά τα ιστορικά γεγονότα.

Σίγουρα η ονομασία που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές θα πρέπει να είναι έναντι όλων, δηλαδή να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο σημείο στην συμφωνία να είναι έωλο, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν, στην συνθήκη, οι κατάλληλες εκείνες ρήτρες που θα εξασφαλίζουν την παραίτηση από κάθε αλυτρωτική διεκδίκηση των Σκοπιανών.

Παρόλα αυτά οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης είναι μεγάλες ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τη προεκλογική δέσμευση του Ζάεφ για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και την στρατηγική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα για να τα πετύχει αυτά. Από την άλλη πλευρά πρέπει να υπολογιστεί και πίεση που του ασκείται από την αλβανική πλευρά της Κυβέρνησης.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%af%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9/feed/ 0
Ένα φαραωνικό έκτρωμα στην καρδιά του Πεντελικού! http://www.rizopoulospost.com/ena-faraoniko-ektroma-stin-kardia-tou-pentelikou/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ena-faraoniko-ektroma-stin-kardia-tou-pentelikou http://www.rizopoulospost.com/ena-faraoniko-ektroma-stin-kardia-tou-pentelikou/#comments Sat, 13 Jan 2018 11:48:48 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225009 penteliko-mypenteli

Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος Ένα αξιόλογο υστεροβυζαντινό μνημείο του Πεντελικού όρους, το οποίο χρονολογείται στον 14ο ή τις αρχές του 15ου αιώνα, είναι ο Ταξιάρχης (ή Άγιοι Ασώματοι). Βρίσκεται στη ζώνη των λατομείων, στη θέση Καμάρι και σε υψόμετρο περίπου 800μ. Ναοδομικά, πρόκειται για μικρή βασιλική με «τυφλό» τρούλο, η οποία καταλήγει ανατολικά σε φαρδιά ημιεξαγωνική αψίδα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ναού είναι οι εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες του, που σώζονται σχεδόν άθικτες, με εξαίρεση τους εξορυγμένους οφθαλμούς στα πρόσωπα των αγίων. Στο βόρειο τοίχο, βλέπουμε τη Σύναξη των Αρχαγγέλων που κρατούν εντός μεταλλίου την εικόνα του Ιησού Χριστού, καθώς και καβαλάρηδες, παράλληλους ο ένας στον άλλο, τους Αγίους Δημήτριο και Γεώργιο. Στο νότιο τοίχο, διακρίνουμε τις απεικονίσεις του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενός ηλικιωμένου αγίου του οποίου το όνομα δεν σώζεται, καθώς και των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Οι τοιχογραφίες αυτές σώζονταν μέχρι το 1933, όπου έκανε και την περιγραφή ο Αναστάσιος Ορλάνδος. Αυτό το μνημείο είχε ανάγκη συντήρησης. Και πολύ ορθά ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) έκανε τους προηγούμενους μήνες εργασίες συντήρησης του μνημείου. Μέχρις εκεί θα ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι του ΣΠΑΠ είχαν τη φαεινή ιδέα μαζί με τη συντήρηση του μνημείου να εγκαταστήσουν κι ένα τσιμεντένιο μαυσωλείο ακριβώς μπροστά του! Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για τη σκοπιμότητα αυτού του… «έργου». Ένα ξύλινο τραπέζι και δυο παγκάκια θα ήταν αρκετά και θα «έδεναν» αρμονικά με το περιβάλλον και την αισθητική του χώρου. Για ποιο λόγο να πέσει τσιμέντο; Για ποιο λόγο να γίνει ένα αισθητικό έκτρωμα και ποια «φαραωνική» αντίληψη εκφράστηκε μέσα από αυτό; Εύλογα επίσης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου ήταν ενήμερος για το «τερατούργημα» κι αν έδωσε τη συγκατάθεσή του. Υποθέτουμε πως θα ήταν διότι πολύ δύσκολα θα έκανε ο ΣΠΑΠ κάτι χωρίς την έγκρισή του. Θεσμικά υπεύθυνος όμως για την αδειοδότηση του έργου είναι ο Δασάρχης Πεντέλης. Έδωσε τη σχετική άδεια; Και με ποιο σκεπτικό; Όταν έχουν γίνει ομηρικοί καβγάδες για την πλατεία Αγ. Τριάδας στην Παλαιά Πεντέλη, την οποία ο Δασάρχης θεωρεί «δασική έκταση», προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως το τσιμεντένιο «τερατούργημα» που ξεπετάχτηκε μπροστά από ένα υστεροβυζαντινό μνημείο μέσα στην καρδιά του Πεντελικού, δεν τον ενόχλησε διόλου. Και σύμφωνα με πληροφορίες έχει άμεση γνώση και αντίληψη του… «έργου», καθότι παρευρέθηκε και στη σχετική τελετή που έγινε ανήμερα των Ταξιαρχών. Το θέμα δεν είναι ήσσονος σημασίας για να υποτιμηθεί. Δεν είναι μόνο η αισθητική ενόχληση και η περιβαλλοντική παραβίαση. Είναι επίσης και το κατά πόσο λειτουργούν οι θεσμοί και τελικά ποια κριτήρια προσδιορίζουν τη λειτουργία τους. Αν δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε… Πηγή: mypenteli.gr]]>
http://www.rizopoulospost.com/ena-faraoniko-ektroma-stin-kardia-tou-pentelikou/feed/ 0
Μπορούμε να κάνουμε το 2018 καλύτερο από ό,τι το 2017; http://www.rizopoulospost.com/mporoyme-na-kanoume-to-2018-kalyero-apo-oti-to-2017/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mporoyme-na-kanoume-to-2018-kalyero-apo-oti-to-2017 http://www.rizopoulospost.com/mporoyme-na-kanoume-to-2018-kalyero-apo-oti-to-2017/#comments Fri, 12 Jan 2018 10:30:00 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224667 2018

Του Αθανάσιου Μασλαρινού *

Το 2017 ήταν πλούσιο σε εμπειρίες και συναισθήματα και μπορούμε να συγχαρούμε τον εαυτό μας για τις αντοχές και την υπομονή μας.

Φέραμε ως λαός σε πέρας άλλον έναν χρόνο, όταν όλος ο κόσμος πίστευε ότι ήταν αδύνατο. Μένοντας ζωντανοί, παρά τις ταλαιπωρίες, θα αναγεννηθεί σιγά σιγά η ελπίδα και θα διαμορφωθεί ένα κίνημα πολιτών, το οποίο, όπως πάνε τα πράγματα, δεν θα αργήσει να καταστεί η κορυφαία πολιτική δύναμη της Ελλάδας.

Κανένα από αυτά δεν είναι εφικτό χωρίς εμάς, έναν έναν ξεχωριστά και όλους μαζί.

Και τώρα είναι η ευκαιρία που πρέπει να μεταμορφώσουμε τη χώρα.

Είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, ευθύνη όλων μας να εργαστούμε για αυτό τον όμορφο σκοπό. Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας, ξέρουμε πια τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη, στην περηφάνεια, στη θέληση και στην αγωνιστικότητα του ελληνικού λαού, στην ακατάσβεστη φλόγα που καίει μέσα μας.

Έτσι το 2018, ας είναι περισσότερο από ποτέ ένα «Εξαιρετικό έτος για όλους μας και για την Ελλάδα μας»!

* Ο Αθανάσιος Μασλαρινός είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών]]>
http://www.rizopoulospost.com/mporoyme-na-kanoume-to-2018-kalyero-apo-oti-to-2017/feed/ 0
To Γυμνάσιο της Ήσσονος προσπάθειας http://www.rizopoulospost.com/to-gymnasio-tis-issonos-prospatheias/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=to-gymnasio-tis-issonos-prospatheias http://www.rizopoulospost.com/to-gymnasio-tis-issonos-prospatheias/#comments Fri, 12 Jan 2018 09:18:35 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224665 EDUCATION

Του Ιωάννη Π. Χουντή *

Όσοι παρακολουθούμε τα εκπαιδευτικά θέματα σε τακτική βάση κινδυνεύουμε να καταστούμε ‘’γραφικοί’’ από τις συνεχείς επισημάνσεις -που δυστυχώς πολλές φορές δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν όσο θα έπρεπε- στις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει όλες τις συσσωρευμένες επί πολλά έτη ιδεοληψίες της Αριστεράς στον πολύπαθο απ΄όλες τις κυβερνήσεις χώρο της Παιδείας.

Αυτή τη φορά σειρά έχει το βαθμολογικό σύστημα στο τριτάξιο Γυμνάσιο. Σύμφωνα με προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (έχουμε προτείνει στην φιλόξενη αυτή ιστοσελίδα την ριζική του αναμόρφωση) η βαθμολόγηση στο Γυμνάσιο θα μπορούσε να γίνεται με το αλφαβητικό σύστημα Α-Β-Γ. Το ίδιο με αυτό ,που εφαρμόζεται στο εξατάξιο Δημοτικό. Αντί να φέρνουμε το Γυμνάσιο εγγύτερα στο Λύκειο, ως δύο πυλώνες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ‘’μειώνουμε’’ την παιδευτική του αξία στο επίπεδο του Δημοτικού καίτοι οι μαθητές είναι ωριμότεροι.

Γιατί προωθείται αυτή η επιλογή παρά τις αντιδράσεις των πολλών εκπαιδευτικών, που δεν επιθυμούν περιγραφικές (‘’σχεδόν καλός’’ , ‘’καλός’’, ‘’πολύ καλός’’, ‘’άριστος’’ – πόσο τους ενοχλεί αυτή η λέξη) ή αλφαβητικές’’ βαθμολογίες; Διότι ο Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου και η κυβερνητική πολιτική επιδιώκουν το σχολείο της ήσσονος προσπάθειας. Το σχολείο, που δεν θα μορφώνει ούτε θα μαθαίνει στους μαθητές πως τα αγαθά κόποις κτώνται. Εάν μπορούσαν να απαλείψουν πλήρως την βαθμολόγηση από το Γυμνάσιο να είναι σίγουρος ο αναγνώστης πως θα το έπρατταν. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς τις μεθοδικές κινήσεις του Υπουργού.

Ας επιτραπεί μία γενική παρατήρηση εν είδει κατακλείδας: Μπορεί να ασχολούμαστε με τα οικονομικά και εθνικά θέματα -και καλά κάνουμε- αλλά ας γίνει σαφές πως ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ο πιο επικίνδυνος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδιάζει και υλοποιεί μεθοδικά και βήμα-βήμα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, πράγμα που θα στοιχειώνει την Ελλάδα πολύ μετά την αποχώρηση των κυβερνώντων από την εξουσία. Όλες οι κινήσεις σε επίπεδο γραφειοκρατίας, διοίκησης και προγράμματος σπουδών (μαθημάτων) αποβλέπουν σε αυτά: ισοπέδωση προς τα κάτω, αφανισμός των αρίστων, αποϊεροποίηση της κοινωνικής ζωής, μαζοποίηση και απώλεια της κριτικής σκέψης των πολιτών.

Η Αντιπολίτευση εν συνόλω και οι πνευματικοί άνθρωποι οφείλουν να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά αυτά τα ζητήματα για να μην μείνει μέσω της παιδείας ανεξίτηλο το σημάδι του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

* Ο Ιωάννης Π. Χουντής, είναι Κλασικός Φιλόλογος και Προέδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης»

]]>
http://www.rizopoulospost.com/to-gymnasio-tis-issonos-prospatheias/feed/ 0
Η πρόταση μου για το αδιέξοδο στη Δόμπολη http://www.rizopoulospost.com/rizopoulos-i-protasi-mou-gia-to-adiexodo-sti-dompoli/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rizopoulos-i-protasi-mou-gia-to-adiexodo-sti-dompoli http://www.rizopoulospost.com/rizopoulos-i-protasi-mou-gia-to-adiexodo-sti-dompoli/#comments Fri, 12 Jan 2018 08:20:22 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224353 dompoli-kontino

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Διάβασα με προσοχή την απάντηση της αντιπεριφερειάρχου Τατιάνας Καλογιάννη για το ιστορικό ακίνητο στη Δόμπολη.

Το βασικότερο στοιχείο που προκύπτει από την υπόθεση αξιοποίησης του ακινήτου είναι ότι για μια ακόμη φορά η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών, αλλά κυρίως των αναγκών που έχει ο τόπος μας.

Όπως στην περίπτωση της Νιάρχου έτσι και εδώ, αποδεικνύεται ότι η Περιφερειακή αρχή όταν δεν θέλει να πει την πραγματικότητα έχει ένα μοναδικό τρόπο να κρύβεται επικαλούμενη απίστευτα εδάφια νόμων και κανονισμών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει το εξής: για να αποκατασταθεί στατικά το υπάρχον οικοδόμημα το κόστος θα είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο σε σχέση με την κατεδάφιση και τη νέα κατασκευή. Και όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί το έργο στην τοπική εργολαβική διαπλοκή διότι θα ήταν προκλητικό, ελλείψει πολιτικής στρατηγικής και αντίληψης δεν γίνεται το αυτονόητο.

Προτείνω, σε τρία επίπεδα, το εξής:

Επίπεδο 1ο: Άμεσα η υλοποίηση μιας συγκοινωνιακής μελέτης η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλο το κομμάτι του Δήμου, τη Δόμπολη, τη Νιάρχου, τους άξονες και να φτάνει μέχρι την περιοχή Σκλίβανη.

Γιατί, και να ήταν έτοιμη να παραδοθεί η Δόμπολη, θα έπρεπε να συνυπολογιστούν οι συγκοινωνιακές επιπτώσεις που θα προκαλούσε το έργο.

Επίπεδο 2ο: Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη και ενσωματωθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό να κληθούν -και εδώ είναι η έλλειψη πολιτικού κριτηρίου από τη σημερινή περιφερειακή αρχή- όλοι οι βουλευτές του νομού, ανεξαρτήτως κόμματος και να τους ζητηθεί να κινηθούν συντονισμένα στα αντίστοιχα υπουργεία προκειμένου να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τροπολογία θα διατηρείται ο σημερινός συντελεστής δόμησης στην περίπτωση που θα προκριθεί η λύση της κατεδάφισης.

Δεν είναι, ούτε η πρώτη φορά που γίνεται ούτε η τελευταία.

Επίπεδο 3ο: Εφόσον ολοκληρωθούν τα δύο πρώτα στάδια, ως επόμενο, η δημιουργία ενός πλήρους φακέλου για το έργο, προκειμένου να προσκληθούν υποψήφιοι επενδυτές. Τον φάκελο πρέπει να αναλάβει, ως δουλειά, η αναπτυξιακή της Περιφέρειας.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/rizopoulos-i-protasi-mou-gia-to-adiexodo-sti-dompoli/feed/ 0
Οδοιπορικό στις ιστορικές εκκλησίες της Αθήνας μας http://www.rizopoulospost.com/odoiporiko-stis-istorikes-ekklisies-tis-athinas/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=odoiporiko-stis-istorikes-ekklisies-tis-athinas http://www.rizopoulospost.com/odoiporiko-stis-istorikes-ekklisies-tis-athinas/#comments Thu, 11 Jan 2018 13:12:01 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224669 zoodoxos pigis akadimias gray

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος * Μέσα στο αστικό τοπίο της Αθήνας και δη στο κέντρο της πόλης επί της οδού Ακαδημίας 67, δεσπόζει επιβλητικά ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι συνυφασμένος με σπουδαίες ιστορικές μνήμες και ξεχωρίζει για το κάλλος και την κατανυκτική του ατμόσφαιρα. Ο ναός ανεγέρθη το 1846 και αποπερατώθηκε έξι χρόνια αργότερα το 1852. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το οικόπεδό για την ανέγερσή του, προσέφερε ο μεγάλος δάσκαλος του γένους Γεώργιος Γεννάδιος. Πάραυτα, η ολοκλήρωση του ναού έγινε μετά μυρίων βασάνων δοθέντος, ότι η οικονομική δυσπραγία της μετααπελευθερωτικής Ελλάδος, δεν διευκόλυνε τέτοιες πρωτοβουλίες. Η αγάπη όμως των φτωχών κατοίκων της περιοχής Νεαπόλεως, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν πρόσφυγες, έδωσε λύση στο οικονομικό πρόβλημα της ανέγερσης, αφού μέσα από το υστέρημά τους, στήριξαν σθεναρά την ανοικοδόμηση της Ζωοδόχου Πηγής. Μείζονα επίσης συμμετοχή στην οικονομική στήριξη του ναού, είχε και η οικονομικά επιφανής Ελένη Τοσίτσα. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του ναού, είναι τρίκλιτη βασιλική. Τα σχέδιά του εκπόνησε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Δημήτριος Ζέζας, ο οποίος είχε επιμεληθεί τα σχέδια και της Μητρόπολης Αθηνών και της Χρυσοσπηλιώτισσας επί της οδού Αιόλου. Στα 1900 οικοδομήθηκε το κωδωνοστάσιο του ναού, ενώ στα 1950 έλαβε χώρα επέκταση νοτίως του, με την προσθήκη ενός κλίτους. Στο εσωτερικό του ο ναός είναι επενδυμένος με αξιόλογες τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν το 1880, από ανώνυμους ζωγράφους και είναι εμπνευσμένες από εικόνες του Λουδοβίκου Τίρς (Θείρσιου). Την χρονική περίοδο 1931-33 φιλοτεχνήθηκαν και νέες τοιχογραφίες από τον Αναστάσιο Λουκίδη. Το αισθητικό κάλλος του ναού ολοκληρώνει ο πανέμορφος αύλειος χώρος του, με τους φοίνικες και τις λεμονιές, στον οποίο υπάρχει περίτεχνη βρύση με λεκάνη, στην οποία έπλεναν οι πιστοί τα χέρια τους, πριν εισέλθουν στον ναό. Ενώ υπάρχει και ένα όμορφο κλασικό κτίριο του 1935, το οποίο φιλοξενεί την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του ναού. Με την περίτεχνη αισθητική του και το ιστορικό του κύρος, ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής, αποτελεί ένα από τα σπουδαία ορθόδοξα μνημεία της Αθήνας μας. *Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων www.panosavramopoulos.blogspot.gr]]>
http://www.rizopoulospost.com/odoiporiko-stis-istorikes-ekklisies-tis-athinas/feed/ 0
Η «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία» ήταν μια κάποια λύση http://www.rizopoulospost.com/i-kentriki-valkaniki-dimokratia-itan-mia-kapoia-lysi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=i-kentriki-valkaniki-dimokratia-itan-mia-kapoia-lysi http://www.rizopoulospost.com/i-kentriki-valkaniki-dimokratia-itan-mia-kapoia-lysi/#comments Thu, 11 Jan 2018 08:44:56 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224625 simaies

Γράφει ο Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος *

«Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους έρχεται πρώτη. Εθνικισμός είναι όταν το μίσος για τους άλλους ανθρώπους έρχεται πρώτο» Charles De Gaulle... Well said!

Διεθνές είναι μόνο εκείνο που συμβαίνει εκτός των συνόρων της πατρίδας σου; Διεθνές είναι μόνο εκείνο που συμβαίνει μακριά από την χώρα σου, λίγες ή πολλές ώρες από την περιοχή που κατοικείς; Για μένα όχι. Για μένα: Διεθνές είναι και το Εθνικό! Διεθνές Ζήτημα που αφορά την πατρίδα μου δεν είναι μόνο ένα πλέον χλιαρό ζήτημα όπως π.χ. το Brexit ή ένα ίσως κάπως πιο θερμό όπως το Καταλονικό Δημοψήφισμα.

Διένεξη για τον ονομασία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ και το 2018. 25,5 χρόνια κρατά αυτή η κολόνια. Όσο χρονών είμαι και εγώ δηλ. Πορευόμαστε πράγματι σε έντιμο συμβιβασμό ή σε εθνική αποτυχία; Πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στους έχοντες τα ινία αυτή την περίοδο; Είμαι τρομερά επιφυλακτικός. Βέβαια, προσπαθώ να κρατώ την αισιοδοξία μου. Για μένα η όποια πιθανή επιτυχία του τάδε κομματικά αντίπαλου υπουργού, αν πράγματι είναι επιτυχία, θα είναι και εθνική. Καθηγητής δεν είμαι, ούτε και πολίτικος. Επίσης δεν είμαι πολίτικο στέλεχος. Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής Διεθνών Σπουδών και γεννήθηκα - μεγάλωσα στην Κεντρική Μακεδονία, ακόμη πιο συγκεκριμένα στο Κιλκίς.

Μια παραδοσιακή ρήση λέει «Βαρύ βόδι πατά την γλώσσα μου», εμένα λοιπόν κανένα βαρύ βόδι -κομματικό και μη- δεν την πατά και θα εκφράσω στις επόμενες 60 σειρές την άποψη μου με επιχειρήματα ελλήνων και ξένων ειδικών πάνω στο Σκοπιανό Ζήτημα. Με το δικό μου χρώμα και λογική συνάμα. Από μένα δεν θα διάβασες, φίλη/φίλε, ούτε πατριδοκαπηλικές υπερβολές, μα ούτε και διεθνιστικές αερολογίες. Αν θες κάτι τέτοιο, σε παρακαλώ θερμά, μην συνεχίσεις παρακάτω…

Εδώ και μερικές μέρες ακούμε πολλά προτεινόμενα ονόματα. Από Έλληνες και ξένους που γνωρίζουν ή… νομίζουν ότι γνωρίζουν το όλο Ζήτημα. Θα στα αναλύσω ένα-ένα τα ονόματα αυτά και αργότερα θα σου πω την δική μου ρεαλιστική άποψη. Ξαναλέω, δεν είμαι καθηγητής απλά συνδέω γνώσεις από σωστές πηγές και ατομική, το τονίζω ατομική, άποψη. Φυσικά δεν θα σχολιάσω Δακίες, Μοισίες και… άλλες τέτοιες δηλώσεις (εδώ γελάμε πολύ) ορισμένων ελλήνων πολιτικών που τα λένε για να τα λένε χωρίς να υπάρχει κάποια βάση επιχειρημάτων. Λοιπόν έχουμε τα εξής:

Βόρεια ή Άνω Μακεδονία: Είναι αρκετά λάθος ως όνομα και κρύβει πιθανούς κινδύνους. «Βόρεια» και «Άνω» σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια Δυτική, Ανατολική, Νότια ή Κάτω Μακεδονία. Κάτι που συμβαίνει -θέλουμε δεν θέλουμε- γιατί πολύ απλά ποτέ από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους δεν περιελάμβαναν τα ελληνικά σύνορα το σύνολο της Αρχαίας ή αν θέλετε της Αλεξανδρινής Κραταιάς Μακεδονίας. Η Αρχαία Μακεδονία ήταν ένα αρκετά μεγάλο γεωγραφικό διαμέρισμα που συμπεριελάμβανε: Όλη την σημερινή Ελληνική Μακεδονία, είναι περίπου το 52% γεωγραφικά της Αρχαίας Μακεδονίας. Ένα μεγάλο κομμάτι της Βουλγαρίας (Γνωστή σήμερα ως Περιοχή του Πιρίν, είναι Περιφέρεια της γειτονικής Βουλγαρίας), περίπου 20% του Αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου. Ένα μικρό κομμάτι που σήμερα ανήκει στην Αλβανία, η περιοχή γύρω από τις Πρέσπες, κάπου 5%. Και περίπου το 25% του σημερινού κράτους της ΠΓΔΜ είναι το σχεδόν το 20% της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δηλ.

Άρα με τον ορό «Βόρεια» ή «Άνω», αυτόματα ανοίγουμε την όρεξη, μελλοντικά πάντα - δεν λέω για σήμερα, σε ορισμένους εκτός συνόρων για δυο πράγματα:

 • α. Να προχωρήσουν σε νέα ονοματολογία έμμεσα ή άμεσα στην δική τους περιοχή, π.χ. «Δήμος Αλβανικής Μακεδονίας» ή «Περιφέρεια Βουλγαρικής Μακεδονίας»
 • και β. Όταν και αν -ποτέ δεν ξέρεις- γίνει κάποια ευρεία ή τοπική σύγκρουση στα Βαλκάνια, ορισμένοι να αισθανθούν ότι θέλουν να «ενώσουν» την δικιά τους Μακεδονία με τις 3 υπόλοιπες. Παράλογο; Ναι, σήμερα ναι! Σε 20 χρόνια όμως;

Νέα Μακεδονία: Είναι επίσης λάθος. «Νέα» σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια «Παλαιά». Άρα αυτόματα μοιραζόμαστε κάτι με τους βόρειους γείτονες μας, κάτι που βέβαια δεν τους ανήκει πολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά καθόλου. Οι Νοτιοσλάβοι και οι άλλες σλάβικες φυλές ήρθαν στα Βαλκάνια περίπου 600 χρόνια πριν πέσει η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Άρα περίπου το 800 μ.Χ. Κράτη όπως η Σερβία, η Βουλγαρία etc είναι οντότητες που δημιουργήθηκαν πολύ αργότερα ως έθνη και κράτη.

Δεν είναι κακό να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Οι άνθρωποι αυτοί φτιάξανε πολιτισμό και κράτος με στοιχειά ελληνικά, ρωμαϊκά και τουρκικά. Δεν είναι κακοί άνθρωποι, ως λαός και φυλή, αλλά δεν θα τους δώσουμε και κάτι που μας ανήκει 3.000 χρόνια. Όταν ο Φίλλιπος, πατέρας του Αλέξανδρου, προσπαθούσε να ενώσει του Έλληνες, είτε με το καλό - είτε με το άγριο, οι αγαπητοί Νοτιοσλάβοι ήταν (το πολύ-πολύ) νομάδες κάπου ψηλά-ψηλά, αρκετά πάνω από τον Δούναβη. Πριν συνεχίσω, να αναφέρω ότι λύση είναι και το οικονομικό εμπάργκο. Ακραία μεν, λύση δε! Όταν κάποτε τους το κάναμε έφερε καρπούς...

Σλαβομακεδονία: Δεν είναι αρνητική λύση. Σκληρή μεν, αλλά ίσως δίκαιη. Ας το δούμε ρεαλιστικά. Γιατί όσο και να μην το θέλουν κάποιοι κρύβει μια αλήθεια. Ποια; Ότι πράγματι οι κάτοικοι των Σκοπίων και της περιοχής γύρω από αυτά για παρά πολλά χρόνια, περίπου από το 1912 που η περιοχή έγινε Σερβική, ονομαζόταν από εχθρούς και φίλους ως «Σλαβομακεδόνες». Αρκετά αργότερα το 1945 περίπου, ήρθε ο σοσιαλιστής Στρατάρχης Τίτο και τους έδωσε και επίσημα το δικαίωμα να αυτό-αποκαλούνται «Σλαβομακεδόνες» και ως περιοχή «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Από το 1950 οι σεβαστοί κ.κ.: Βενιζελος ο 2ος, Παπάγος, Πλαστήρας, Καραμανλής, Παπαδόπουλος, ξανά Καραμανλής, μετά ξανά Παπανδρέου (ο 2ος όμως) και Μητσοτάκης δεν αντέδρασαν ποτέ σθεναρά. Και το πρόβλημα «έσκασε» το 1992.

Άρα 5, αν όχι 4, γενιές σκοπιανών μεγάλωσαν με την τρομακτικά λανθασμένη άποψη ότι είναι σλαβομακεδόνες και «μακεδόνες». Σήμερα αυτό δεν αλλάζει και τόσο εύκολα. Θέλει χρόνο και κόπο… αλλά και σοβαρότητα από ελληνική και σκοπιανή πλευρά, κάτι που εγώ δεν βλέπω. Ίσως λοιπόν και με βαριά καρδιά, το «Σλαβομακεδονία», ως μια λέξη, σύνθετη ονομασία, να ήταν μια δύσκολη, αλλά πραγματιστική λύση. Μια λύση που ξεχωρίζει εμάς από εκείνους, μα ταυτόχρονα θέτει βάση για μια εποικοδομητική μελλοντική συνεργασία με αρχές και όρια. Το «σλάβο-» είναι λοιπόν και γεωγραφικός και εθνικός προσδιορισμός. Το δε «-μακεδονία» τους λυτρώνει, τους σκοπιανούς γείτονες μας, από το πιο φρικτό τους όνειρο, από την πιο τρομακτική αλήθεια. Ποια είναι αυτή; Ότι είναι επί της ουσίας σερβο-βούλγαροι που απειλούνται εσωτερικά και εξωτερικά από τον αλβανικό επεκτατισμό. Μην ξεχνάμε ότι ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ είναι στο 35% αλβανικής καταγωγής και μουσουλμανικής θρησκείας…

Δημοκρατία του Βαρδάρη ή Μακεδονία του Βαρδάρη: «Βαρντάσκα» τους αναγραφούν αρκετοί χάρτες και γιουγκοσλαβικά κρατικά έγγραφα στην προ 1940 περίοδο. Χρήσιμη λύση και σχετικά θετική για εμάς. Αρνητική για εκείνους, δεν το δέχθηκαν ούτε το 1992 και δεν το καλοβλέπουν ούτε σήμερα. Θα είχε όμως λειτουργικότητα και πραγματισμό αν συνέβαινε. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και η λέξη Βαρδάρης (ο Άξιος ποταμός και ο βόρειος άνεμος δηλ.) είναι σλαβική. Βεβαία, βάζω έναν μικρό αστερίσκο σε κάτι που ελάχιστοι παρατηρούν.

Μεγαλεπήβολο, πολυδάπανο και πολύχρονο πλάνο αυτό που θα αναφέρω, αλλά όχι ανέφικτο. Αν και εφόσον αν, κάποια στιγμή ενωθεί ο Αξιός με τον Μοράβα και τον Δούναβη, κάτι που αρκετοί κουβεντιάζουν και σκέφτονται - στην Ευρώπη και όχι μόνο - δεν ξέρω τι σκέψεις θα κάνουνε οι βόρειοι γείτονες μας για τα δικαιώματα τους στον Θερμαϊκό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης… ακούγεται λίγο spooky αυτό που λέω αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Πάντα μέσα στην καρδιά ενός ορθόδοξου Σλάβου κρύβεται η ανάμνηση και η θεωρία του Πανσλαβισμού και της εξόδου στα θερμά νερά του Αιγαίου. Σημείωση, μια περιοχή τους στο εσωτερικό, νομίζω Περιφέρεια, την έχουν ονομάσει ''Βαρδάρη'' ή ''Βαρδαρία'', στην δική τους γλώσσα φυσικά, εδώ και πολλά χρόνια.

Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία: Αυτή είναι και η άποψη που συμφωνώ 100%! Υπάρχει παρόμοιο όνομα κράτους και στην Αφρική μα και σε άλλες περιοχές. Είναι μια άποψη που ακούστηκε πρώτη φορά στα 90s και ξανά πριν 6 μήνες. Ακόμη πιο πρόσφατα πριν μερικές μέρες. Ένα νέο μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της ΠΓΔΜ, όπου στα δυτικά οι αλβανόφωνοι θα αποκτήσουν την αυτοδιοικούμενη "Δημοκρατία της Ιλλυρίας" και οι σλαβογενής τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στα ανατολικά, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι εθνότητες της χώρας.

Αυτό είναι το πολιτικό "τρικ" για να αποφευχθούν και οι ενδοσκοπιανές αντιδράσεις, αφού το όνομα της "Μακεδονίας" θα εξακολουθήσει να υφίσταται, αλλά μόνο στο εσωτερικό της χώρας και σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κατά το μοντέλο της Γιουγκοσλαβίας, όταν ο σοσιαλιστής Τίτο έδωσε το όνομα "Μακεδονία" στην περιοχή στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που δεν αποτέλεσε ΠΟΤΕ σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική πλευρά μέχρι το 1992. Μην ξεχνάμε επίσης ότι αρχαιοελληνικά ονόματα τα χρησιμοποιούν και σήμερα σε διοικητικές τους υποδιαιρέσεις και δεν αντιδράσαμε ποτέ. Υπάρχει μεγάλη διοικητική Περιφέρεια στην βόρεια γείτονα μας που ονομάζετε ''Πελαγονία''. Όνομα αρχαίο και μακεδονικό. Ήταν περιοχή που ζούσαν και ζουν πολλοί Έλληνες. Στο εσωτερικό τους λοιπόν, οι σκοπιανοί, ας λέγονται και… λίγο Μακεδόνες.

Αλλά σε όλα τα διεθνή φόρα και τους μεγάλους οργανισμούς και φυσικά σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που επιθυμεί να μπει το η ΠΓΔΜ χωρίς να υπάρξει ελληνική αντίδραση, η ονομασία που θα χρησιμοποιείται είναι "Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία". Λειτουργικό και με ρεαλιστική βάση… αλλά οι Σκοπιανοι το θέλουν; Και κάτι άλλο, οι Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να το στηρίξει σαν πλάνο; Επιφυλάσσομαι ιδιαίτερα!

Μια μικρή αναφορά στην επιτυχία του Βουκουρεστίου 2008 στο NATO Summit

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. «Ναι μόνο στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις». Τίποτα λιγότερο. Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της, θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων.

Η ''Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας'' είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εκκρεμούσε όμως το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής την πρόθεσή της να ασκήσει ''βέτο'' στην ένταξη της ΠΓΔΜ, λόγω του ονόματος.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός στο επίσημο δείπνο εργασίας της πρώτης ημέρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ότι οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να έχει την έγκριση από το Συμβούλιο του ΟΗΕ και να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή.

Τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη και Υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι στήριξαν: στο εσωτερικό, ο τότε Έλληνας ΠτΔ, όλη η Βουλή πλην ΛΑΟΣ, σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας (οι μετρήσεις λέγανε ότι συμφωνούν με την εθνική στάση περίπου το 89% των Ελλήνων, στο εξωτερικό: η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν ουδέτερη στάση. Αυτά τότε! Σήμερα; Υπομονή μέχρι τον Ιούλιο και το ερχόμενο ΝΑΤΟ Summit στις Βρυξέλλες.

Κλείνοντας. Αρκετά πια με τους αιθεροβάμονες, αρκετά με τους μωροφιλόδοξους. Με κουράζει τρομακτικά το ότι κάποιοι παίζουν στα ζάρια τα εθνικά ζητήματα. Και εδώ δεν εννοώ τους πολιτικούς πρώτης γραμμής ή κάποια… αόρατα οικονομικά συμφέροντα. Παιχνίδια πάνω στα εθνικά μας θέματα παίζει και ο τάδε wannabe βλαχο-δήμαρχος που ξεσηκώνει τον απλό κόσμο και τους ερεθίζει το πατριωτικό αίσθημα για να μαζέψει ψήφους για τις επόμενες τοπικές εκλογές, παιχνίδια παίζει και ο Θεσσαλονικιος επιχειρηματίας τάδε που φορτώνει σε 50αδες τα γεροντάκια και τα πάει με πούλμαν στη Γευγελή για να παίξουν την σύνταξη στην ρουλέτα. Τα ''μεγάλα συμφέροντα'' δεν είναι πάντα κάπου μακριά ή κάπου σκοτεινά. Και δεν είναι πάντα ένας αμερικανός ή κάποιος ρώσος από πίσω. Τα ξέρετε, τα ζείτε. Δίπλα μας γίνονται και ας κοιτάμε αλλού.

Άλλο πατριώτης και άλλο πατριδοκάπηλος... Άλλο κόκκινη γραμμή και άλλο κομματική γραμμή... Ορισμένοι χάθηκαν κάπου ανάμεσα! Last but not least, Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη... Είναι και η Καστοριά, η Καβαλά, είναι και το Κιλκίς!

Εύχομαι να μαζέψουμε μια μέρα υπογραφές και για την ανάπτυξη - τουριστική και οικονομική - της παραλίμνιας ριβιέρας μας, της Δοϊράνης, όχι μόνο για το όνομα Μακεδονία... Γιατί μόνο οι απέναντι να έχουν μεγάλα καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία και όλα αυτά σε τιμές σχετικά λογικές που τραβάνε τον μέσο Έλληνα. Γιατί εκείνοι και όχι εμείς; Μακάρι ο πατριωτισμός κάποιων να μην είχε μόνο συναίσθημα αλλά και λογική!

Να θυμόμαστε πως το θέμα είναι τρομερά σύνθετο και έχει πτυχές πέραν του προφανούς ''ονοματολογικού''. Π.χ. άντε και τους πούμε ''Βόρεια Μακεδονία'', ως λαός πως θα λέγονται; ''Βορειομακεδόνες''; Ε δεν νομίζω! Το ζήτημα δεν λύνεται με εκατέρωθεν κραυγές και συνθήματα. Αυτό, που χρειάζεται είναι μία προσεκτική στρατηγική και η συμβολή των ειδικών. Η εθνική θέση κατοχυρώθηκε το 2008 στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Με την κόκκινη γραμμή Καραμανλή – Μπακογιάννη – Μειμαράκη που στην στήριξε η Πολιτεία, η Βουλή και ο λαός πλην του… ΛΑΟΣ. Κάθε παραμικρή παρέκκλιση σε επίπεδο υποχωρήσεων από το διπλωματικό κεκτημένο θα είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Πότε; Όποτε! Τέλος, οφείλουμε να κοιτάμε το σήμερα, αλλά και το αύριο… και αύριο σημαίνει και το τι μπορεί να γίνει σε 20 χρόνια από τώρα. Μακάρι να πάνε όλα καλά μέχρι τον Ιούλιο.

 Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος είναι Επικοινωνιολόγος, blogger, ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς και στέλεχος του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στην Θεσσαλονίκη. Ζει στο Κιλκίς και αυτό τον καιρό κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

]]>
http://www.rizopoulospost.com/i-kentriki-valkaniki-dimokratia-itan-mia-kapoia-lysi/feed/ 0
Σκέψεις στον απόηχο του συνεδρίου της ΝΔ http://www.rizopoulospost.com/skepseis-ston-apoixo-tou-synedriou-tis-nd/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=skepseis-ston-apoixo-tou-synedriou-tis-nd http://www.rizopoulospost.com/skepseis-ston-apoixo-tou-synedriou-tis-nd/#comments Tue, 09 Jan 2018 13:20:22 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224374 synedrio nd

Γράφει ο Αθανάσιος Μασλαρινός* Η ευρεία κεντροδεξιά παράταξη, πέρα από τις προσδοκίες των μελών και φίλων της, οφείλει να αναβιώσει τη φλόγα της ελπίδας και της ζωής, παντού στην Ελλάδα, ρίχνοντας μια κριτική ματιά στο παρελθόν. Είναι μία διαρκής υποχρέωση, που σήμερα φαντάζει περισσότερο επιτακτική από ποτέ άλλοτε. Ένα καθήκον με ιδιαίτερες αξίες αυτά τα χρόνια. Ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να εκφράζεται πλέον μόνο με σπασμωδικές διακηρύξεις. Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη οφείλει να είναι ειλικρινής, αποφασισμένη να κυβερνήσει με κοινωνική δικαιοσύνη, αποφασιστική στην εφαρμογή της ισοπολιτείας και της ισονομίας. Οι αξίες της ευρείας κεντροδεξιάς παράταξης είναι εκείνες που εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού: η ελευθερία, το δικαίωμα στην εργασία, η διάχυση των αγαθών, ο σεβασμός στους νόμους και στις αρχές, η αγάπη για την Ελλάδα.
 • Η Ελλάδα χρειάζεται την κεντροδεξιά για να πει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζητάμε τα πάντα από τους ανθρώπους χωρίς να τους δίνουμε τίποτα.
 • Η Ελλάδα χρειάζεται την κεντροδεξιά για να αντιστρέψει την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και την απομύζηση κάθε ικμάδας του παραγωγικού ιστού αυτής της χώρας, που επιχειρεί η αριστερή κυβέρνηση προς όφελος του εκλογικού της πελατολογίου!
 • Η Ελλάδα χρειάζεται την κεντροδεξιά παράταξη διότι σήμερα ο πρωθυπουργός είναι παθητικός σε θέματα εγκληματικότητας, είναι ευχαριστημένος με τις μειοψηφίες που κάνουν κουμάντο, στερείται σταθερότητας αποφάσεων σε εσωτερικά και εξωτερικά πολιτικά θέματα.
Οι πολίτες αναμένουν από αυτή τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να έχει το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους και ειδικά το θάρρος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και ανατροπές που χρειάζεται η χώρα για να βρεθεί σε πορεία ανάτασης και ανάπτυξης. Η κεντροδεξιά παράταξη είναι σημαντικό να αναβιώσει την ελπίδα, να δώσει όραμα και να εμπνεύσει τους ανθρώπους, τόσο αυτούς που βρίσκονται κοντά της όσο και αυτούς που θα ήθελαν να είναι κοντά της, να είναιαυτή που θα προτείνει στους Έλληνες μια νέα αναγέννηση του Έθνους! Αν έχει επίγνωση των μελλοντικών προκλήσεων ουδείς και τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει να εργαστεί -με όλες τις δυνάμεις της και από κοινού με όλους τους Έλληνες- καινα βγάλει τη χώρα από αυτό το τέλμα που βρίσκεται σήμερα. * Ο κ. Αθανάσιος Μασλαρινός είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Σερρών & Μέλος της Νέας Δημοκρατίας]]>
http://www.rizopoulospost.com/skepseis-ston-apoixo-tou-synedriou-tis-nd/feed/ 0
Δεξιότατος: Πογκρόμ στην Ακροδεξιά από τα ευρωπαϊκά social media http://www.rizopoulospost.com/dexiotatos-pogkrom-stin-akrodexia-apo-ta-europaika-social-media/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dexiotatos-pogkrom-stin-akrodexia-apo-ta-europaika-social-media http://www.rizopoulospost.com/dexiotatos-pogkrom-stin-akrodexia-apo-ta-europaika-social-media/#comments Tue, 09 Jan 2018 09:54:46 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224315 akrodeksia

Γράφει ο Νίκος Ζόμπολας Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, «έπεσαν» μαζικά και ταυτόχρονα, πανευρωπαϊκά, λογαριασμοί στο twitter και στο facebook, που παρουσίαζαν έντονη ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορική και που είχαν επανειλημμένη αναφορά για τέτοια δραστηριότητα. Έγιναν και στην χώρα μας, ανάλογα περιστατικά με αποκορύφωμα την αναστολή του λογαριασμού της Χρυσής Αυγής. Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ κανέναν, ούτε να κατηγορήσω κανέναν, αλλά δεν μου ακούστηκε όλο αυτό political correct, ούτε βεβαίως δημοκρατικό. Ο καθένας εκφράζει τις απόψεις του, όποιος θέλει ακούει, όποιος θέλει διαβάζει, όποιος θέλει δεν ακολουθεί και πάει λέγοντας. Η παγκόσμια διακυβέρνηση των social media, έπαιξε unfair και με συνθήκες απολυταρχισμού. Η Χρυσή Αυγή, για παράδειγμα, είναι 3ο εκλεγμένο κόμμα (πολλάκις μάλιστα) και δεν έχει ακόμη ανακηρυχθεί επισήμως παράνομο ή εγκληματική οργάνωση. Όταν γίνει αυτό, το συζητάμε πάλι. Δεν μπορούν τα social media να υποκαθιστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Ελπίζω να βρεθεί άλλη λύση από αυτή που αποφασίστηκε και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζομαι τα ακροδεξιά κόμματα και την ακροδεξιά ρητορική (παρόλο που κυβερνούν πλέον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες), αλλά σέβομαι το διαφορετικό όπως θέλω να με σέβονται και οι άλλοι, αλλιώς να γίνουμε όλοι ίδιοι. Μάλλον στόχος είναι η διαφορετικότητα.]]>
http://www.rizopoulospost.com/dexiotatos-pogkrom-stin-akrodexia-apo-ta-europaika-social-media/feed/ 0
Προληπτική γραμμή ή καθαρή έξοδος; http://www.rizopoulospost.com/proliptiki-grammi-i-kathari-eksodos/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=proliptiki-grammi-i-kathari-eksodos http://www.rizopoulospost.com/proliptiki-grammi-i-kathari-eksodos/#comments Tue, 09 Jan 2018 08:20:23 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224309 Ο Γ. Μιχελογιαννάκης διάβασε λέξη προς λέξη το νέο μνημόνιο. Διαβάστε τι βρήκε!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταγαράς

Διανύοντας το 26ο έτος της ηλικίας μου, βρίσκομαι ακριβώς σε αυτή τη φάση της ζωής μου που αναρωτιέμαι τι το καινούριο σηματοδοτεί η έλευση κάθε νέου έτους. Ευχές επί ευχών για να αναφωνήσουμε ξανά στο τέλος κάθε χρονιάς «να φύγει και να μην ξανάρθει». Ας είναι όμως. Ποιος είμαι εγώ που θα αντιστρέψω τα ήθη και τα έθιμα. Το κυριότερο που θέλω να ευχηθώ σε όλους μας είναι υγεία και αγάπη. Τώρα τις υπόλοιπες ευχές τις ορίζει ο καθένας κατά τις προσωπικές του ανάγκες και επιδιώξεις.

Οι γιορτινές ημέρες αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν και η πολιτική καθημερινότητα επιστρέφει στις ζωές μας. Συγκρούσεις για τα «βαφτίσια» των βόρειων γειτόνων μας, μειοδότες εντός του Κοινοβουλίου, πρωθυπουργικές εξαγγελίες και νέο τσουνάμι υπερφορολόγησης. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, έκανε την εμφάνισή του πριν λίγες ημέρες ο μεγάλος εχθρός του Μεγάρου Μαξίμου, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδαςστην Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ εισηγείται την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το πέρας του μνημονίου. «Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Φυσικά, η πρόταση αυτή δεν έρχεται τυχαία στο τραπέζι. Η Έκθεση της ΤτΕ αναθεωρεί επί τα χείρω τους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.Συγκεκριμένα προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρσι. Παρά τις αναπτυξιακές κορώνες λοιπόν του πρωθυπουργού η κρίση είναι ακόμα εδώ και απ’ ότι φαίνεται δεν έχει σκοπό να φύγει το 2018.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα. Με ένα αχαρακτήριστο nonpaper σχολίασε πως «επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν». Προφανώς, η επιτυχημένη διετία 2012-2014 και η αναμφίβολη έξοδος από το τέλμα και την ανασφάλεια ενοχλεί ακόμα τα στελέχη της συγκυβέρνησης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αναχθεί σε νούμερο 1 εχθρό, με τις επιθέσεις εναντίον του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του να αγγίζουν τα όρια της πολιτικής «τρομοκρατίας».

Είναι σαφές λοιπόν πως η καθαρή έξοδος που διατυμπανίζει η κυβέρνηση δεν αχνοφαίνεται καν στον ορίζοντα. Πώς θα μιλήσεις για έξοδο από τα μνημόνια όταν πετσοκόβεις μισθούς και συντάξεις; Όταν μειώνεις δώρα και επιδόματα; Με τις προσλήψεις συμβασιούχων και τη δημιουργία κομματικού στρατού; Ας είμαστε ειλικρινείς. Ένα προληπτικό πρόγραμμα θα βοηθούσε τη χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα και την ανάτυξη πολύ πιο ομαλά. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως μετά το μνημόνιο οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης θα είναι πολύ πιο σκληρές απ’ ότι αυτή τη στιγμή. Είναι άλλο να βρίσκεσαι σε ένα κλουβί και να ορίζει κάποιος τη λίγη τροφή που σου αναλογεί και άλλο να σε αφήνει ελεύθερο στη ζούγκλα να παλέψεις με τα άλλα θηρία για να επιβιώσεις.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/proliptiki-grammi-i-kathari-eksodos/feed/ 0
Προσοχή στα «παράθυρα ευκαιρίας» και δώρα φέροντα… http://www.rizopoulospost.com/prosoxi-sta-parathyra-eukairias-kai-dora-feronta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=prosoxi-sta-parathyra-eukairias-kai-dora-feronta http://www.rizopoulospost.com/prosoxi-sta-parathyra-eukairias-kai-dora-feronta/#comments Tue, 09 Jan 2018 06:30:00 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224258 SHMAIES-ELLADA-SKOPIA-EU

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης Ακούω, ομολογουμένως, τον πρωθυπουργό να υιοθετεί έναν προσεκτικό τόνο τις προηγούμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, κάνοντας λόγο μόνο για «παράθυρο ευκαιρίας» για την εξεύρεση λύσης. Από την άλλη, ο ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα, λέγοντας ότι δεν προσέρχεται με κόκκινες γραμμές στη συζήτηση και τονίζοντας ότι μπορεί να σκεφτεί ακόμα και μετονομασία του αεροδρομίου της πΓΔΜ, εφόσον αυτό τεθεί από την ελληνική πλευρά. Για να είμαστε ειλικρινείς, η στάση του πρωθυπουργού είναι και η ενδεδειγμένη. Δεν είναι υποχρεωτικό να καλλιεργείται από τη δική μας πλευρά υπέρμετρη προσδοκία για την ένταξη της γείτονος στη νατοϊκή ομπρέλα. Είναι σαφές πως, στο παρασκήνιο, η συζήτηση έχει μπει στη ουσία, κατά τρόπο που εμείς ούτε γνωρίζουμε, ούτε θα ήταν και απολύτως σκόπιμο να γνωρίζουμε. Βέβαια, κάνω την παρένθεση για να τονίσω ότι θα έπρεπε να υπάρχει θεσμική ενημέρωση της αντιπολίτευσης και, αν όχι τώρα, θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει μετά τον νέο κύκλο επαφών των εθνικών διαπραγματευτών υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς. Υπό το ανωτέρω πρίσμα, συνεπώς, η ελληνική πλευρά οφείλει να πορεύεται στη διαπραγμάτευση έχοντας ως πυξίδα το ότι ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η ονομασία που θα προκύψει δεν μπορεί παρά να είναι σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό μεν, αλλά για όλες τις χρήσεις δε. Και την ίδια ώρα, θα πρέπει να υπάρξει ταύτιση για μια σειρά άλλων θεμάτων, προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε λόγο για συνολική συμφωνία. Ο χρόνος είναι λίγος ώστε να καταλήξουν σε μια πλήρως αποδεκτή λύση για όλες τις πλευρές. Από εκεί και πέρα, όμως, λόγω των διεθνών ισορροπιών, της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής πίεσης, είναι τώρα ένα καλό momentum προκειμένου το θέμα να πάψει να απασχολεί την εξωτερική μας πολιτική και να αναλίσκουμε εθνικό πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό. Είναι σαφές, δε, πως θα υπάρξουν δυσκολίες. Ήδη, στη Μακεδονία ακούγονται τα τύμπανα του πολέμου, μαζεύονται υπογραφές, ετοιμάζονται συλλαλητήρια, η εκκλησία είναι σε αναβρασμό, ενώ κάποιοι πιο προωθημένοι κάνουν λόγο ακόμα για μια Λέγκα του Βορρά που βρίσκεται στα σκαριά. Και αυτές οι δυσκολίες θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, πλην όμως καμιά φορά ορισμένες εθνικές εκκρεμότητες πρέπει να κλείνουν, ακόμα και αν η απόφαση είναι αντιδημοφιλής. Πρέπει, όμως, στην κυβέρνηση να κρατούν τη μπάλα χαμηλά. Οι Σκοπιανοί εμφανίζονται εξαιρετικά διαλλακτικοί, αλλά και εκεί οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες είναι λεπτές. Συνεπώς, το περιθώριο παραχωρήσεων που έχουν είναι συζητήσιμο, εκτός και αν οι ΗΠΑ πιέσουν τόσο αποφασιστικά, ώστε να αρθούν αυτές οι ενστάσεις που θα υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να προσέχουμε. Και η κυβέρνηση πρέπει να θυμάται πως όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, τόσο οι πιέσεις θα κλιμακώνονται. Θα πρέπει συνεπώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχει ένα σαφές πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι, σε περίπτωση που φτάσουμε στον Μάιο χωρίς συγκριμένα αποτελέσματα, με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ακολουθεί. Θα έχει τρεις επιλογές τότε:
 • να πιέσει αυτός με τη σειρά του για μια αποδεκτή και για την ελληνική πλευρά συμφωνία,
 • να δεχθεί ονομασία της πΓΔΜ μόνο για χρήση στο ΝΑΤΟ ή
 • να απειλήσει εκ νέου με βέτο, όπως ο Καραμανλής το 2008.
Όλα αυτά είναι σενάρια, αλλά αυτέ οι διπλωματικές διεργασίες απαιτούν καλή και λεπτομερή προετοιμασία επί όλων των πιθανών ατραπών, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι. Ας ελπίσουμε πως στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες θα προσέλθουμε -και πάλι- με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και φειδώ.]]>
http://www.rizopoulospost.com/prosoxi-sta-parathyra-eukairias-kai-dora-feronta/feed/ 0
Γιατί διαφωνώ πλήρως με τον Κώστα Γαβρόγλου http://www.rizopoulospost.com/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%cf%89%ce%bd%cf%8e-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b1%ce%b2%cf%81/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25ce%25b3%25ce%25b9%25ce%25b1%25cf%2584%25ce%25af-%25ce%25b4%25ce%25b9%25ce%25b1%25cf%2586%25cf%2589%25ce%25bd%25cf%258e-%25cf%2580%25ce%25bb%25ce%25ae%25cf%2581%25cf%2589%25cf%2582-%25ce%25bc%25ce%25b5-%25cf%2584%25ce%25bf%25ce%25bd-%25ce%25ba%25cf%258e%25cf%2583%25cf%2584%25ce%25b1-%25ce%25b3%25ce%25b1%25ce%25b2%25cf%2581 http://www.rizopoulospost.com/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%cf%89%ce%bd%cf%8e-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b1%ce%b2%cf%81/#comments Fri, 05 Jan 2018 06:30:32 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223621 kostas-gabroglou-sunenteuksi-tupou

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης Όταν ο Νίκος Φίλης έφυγε από το υπουργείο Παιδείας πριν από περίπου έναν χρόνο, πολλοί άνθρωποι ανάσαναν. Ο Πάνος Καμμένος και η εκκλησία για παράδειγμα, που είχαν σφοδρή πολιτική σύγκρουση μαζί του. Και άλλοι, όμως, πολίτες και πολιτικοί που πρόσκεινται στο φιλελεύθερο κέντρο και με τους οποίους ο Φίλης είχε ανοιχτό μέτωπο. Τότε, ήρθε στο προσκήνιο ο Κώστας Γαβρόγλου. Μειλίχιος, ψύχραιμος, χωρίς εμπρηστικό λόγο, ο νέος υπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε στη θέση ως αντίβαρο του εκρηκτικού Νίκου Φίλη. Έναν χρόνο μετά, αποδεικνύεται ένα πάγιο αξίωμα: το αν θα κάνεις ζημιά δεν έχει καμία σχέση με το πόσο φωνάζεις. Αφήστε που, αν το κάνεις και σιωπηρά, η ζημιά είναι μεγαλύτερη. Ο Κώστας Γαβρόγλου, από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, έχει επιδείξει μια συνεπή πολιτική συμπεριφορά. Στο πλαίσιο της συνέπειας αυτής εντάσσεται και η απόφαση να περισταλούν οι εκδρομές των σχολείων στο εξωτερικό, εκτός αν πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα που εποπτεύουν το υπουργείο Παιδείας και η γενική γραμματεία Θρησκευμάτων ή ανταλλαγές με αδελφοποιημένα ή ομογενειακά σχολεία. Ευτυχώς, ακόμα θα γίνονται εκπαιδευτικές αποστολές που εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρύτερα σε προγράμματα οργανισμών, μέλος των οποίων είναι η χώρα μας. Δεν θα γίνονται όμως πλείστα όσα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ταξίδια, ενώ και οι ανταλλαγές που γίνονταν μεταξύ διαφορετικών σχολείων θα πέσουν λογικά θύμα αυτής της λογικής. Το σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου, το οποίο έσπευσε να αγκαλιάσει η συμπολιτευόμενη Εφημερίδα των Συντακτών με πρωτοσέλιδο θέμα, είναι ότι έτσι διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων μέσα στη σχολική κοινότητα. Μαθητές, δηλαδή, που μπορούν να πληρώσουν για το ταξίδι στο εξωτερικό και μαθητές που δεν μπορούν, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω. Έχω μια θεμελιώδη ιδεολογική διαφωνία με τον υπουργό. Ο κ. Γαβρόγλου είναι της άποψης πως, όταν υπάρχουν ευκαιρίες που ένας μαθητής μπορεί να τις εκμεταλλευτεί, επειδή μπορεί να τις πληρώσει, ενώ κάποιος άλλος μαθητής όχι, τότε δεν χρειάζεται καν να υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες. Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι δηλαδή. Αυτή, στο μυαλό του, είναι η πρακτική εφαρμογή της ταξικής εξίσωσης. Εγώ είμαι μιας άλλης άποψης. Όταν έχεις έναν μαθητή από ανώτερο και έναν από κατώτερο οικονομικό επίπεδο και μια ευκαιρία, την οποία αμφότεροι μπορούν να διεκδικήσουν, τότε διαμορφώνεις τις συνθήκες, ώστε και οι δύο να μπορέσουν. Δεν καταργείς την ευκαιρία. Είναι απερίγραπτο εν έτει 2018, ζώντας στην κοινωνία της πληροφορίας, να θέλουμε τα παιδιά των ελληνικών σχολείων να μένουν περιχαρακωμένα στα στενά εθνικά όρια. Η εποχή μάς έχει υπερβεί. Πολλώ δε μάλλον, όταν βρισκόμαστε σε μια εποχή που ο ρατσισμός και ο εθνικισμός θεριεύουν ξανά, τι καλύτερο από το να δημιουργήσουμε αναχώματα στη νέα γενιά που έρχεται και πάρει τα ηνία της χώρας; Όχι, όμως, η λογική του εξισωτισμού προς τα κάτω κυριαρχεί. Κλειστά μυαλά, περιορισμένοι ορίζοντες, ελάχιστες παραστάσεις. Μια κυβέρνηση με «ταξικό πρόσημο», όπως το λέει πολλάκις ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να βρει τρόπο να πάνε και οι φτωχότεροι μαθητές ταξίδια. Άλλωστε, η εμπειρία στα χρόνια της κρίσης μας δείχνει πως, ακόμα και μαθητές από πιο φτωχές οικογένειες, συμμετείχαν εν τέλει σε αυτές τις εκδρομές και τα έξοδά τους καλύπτονταν από εκδηλώσεις στο σχολείο ή ελαφρά αυξημένη συμμετοχή των πιο εύπορων μαθητών. Είναι και αυτό μια μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης, με πολύ μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο τέλος. Τώρα, όμως, όχι. Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο και, όταν τα φτωχότερα παιδιά θα καταφέρουν να βγουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό (γιατί τα πλουσιότερα θα βρουν τρόπο να πάνε), θα κάνουν σαν την Μοντέρνα Σταχτοπούτα, όταν πήγε για πρώτη φορά στη Ρώμη. Και, κάπως έτσι, συντελείται, αργά αλλά σταθερά, η συντεταγμένη επιστροφή στο παρελθόν. Είναι μια φαινομενικά ανέξοδη επιλογή, αυτή τη στιγμή. Θα κοστίσει, όμως, ακριβά μεσο-μακροπρόθεσμα, όταν η επόμενη γενιά πολιτών που θα έρθει στην επιφάνεια, δεν θα έχει βγει από τα στενά όρια του χωριού της, όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή δεν μπορούσε.]]>
http://www.rizopoulospost.com/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%86%cf%89%ce%bd%cf%8e-%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b1%ce%b2%cf%81/feed/ 0
Το Σκοπιανό και η εθνική ευθύνη της ΝΔ http://www.rizopoulospost.com/to-skopiano-kai-i-ethniki-eythini-tis-nd/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=to-skopiano-kai-i-ethniki-eythini-tis-nd http://www.rizopoulospost.com/to-skopiano-kai-i-ethniki-eythini-tis-nd/#comments Wed, 03 Jan 2018 10:43:06 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223299 simaies-ellada-skopia

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος* Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί από την ίδρυση της το 1974 το πολιτικό κόμμα των μεγάλων εθνικών στρατηγικών επιλογών και την παράταξη της εθνικής ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι την εμπιστεύεται ακόμα ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος όταν το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ υπέστη πολιτική καθίζηση υπό το βάρος της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας από το 2010 μέχρι και σήμερα. Το 2018 θα αποτελέσει κομβικό έτος για την επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος με ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον προσεχή Ιούλιο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά επισήμανε πως αναμένει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να συμφωνήσουν σε μία ενιαία κυβερνητική θέση για το θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας. Διαφορετικά αν οι ΑΝΕΛ δεν στηρίξουν την προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική πρόταση (η οποία θα περιλαμβάνει την χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγά του) τίθεται ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης και θα πρέπει η κυβέρνηση να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Γνώμη του γράφοντος είναι ότι η Ν.Δ. θα πρέπει εμφατικά να τονίσει ότι η εθνική γραμμή έχει ήδη οριστεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2007 και εφαρμόστηκε στην πράξη με το βέτο που έθεσε ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008. Ποια είναι αυτή η εθνική γραμμή; Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) για κάθε χρήση (εσωτερική και διεθνή) και έμπρακτη εγκατάλειψη των αλυτρωτικών επιδιώξεων των Σκοπίων. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου ορίστηκε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος, και όχι όνομα επιλογής της γείτονος συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής ονομασίας FYROM, αποτελεί προϋπόθεση για πιθανή πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η προάσπιση του κεκτημένου του Βουκουρεστίου αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα και η ΝΔ ως το πολιτικό κόμμα που χάραξε αυτή την εθνική γραμμή δεν θα πρέπει να υποχωρήσει από αυτή. Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ επιθυμεί διακαώς την ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία προκειμένου να επιτύχει, μεταξύ άλλων, την ανάσχεση της Ρωσικής και Κινεζικής επιρροής στα Βαλκάνια. Η επιδίωξη αυτή των ΗΠΑ αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό διαπραγματευτικό αποτέλεσμα. Η Ελληνική κυβέρνηση (με τη στήριξη της ΝΔ) θα πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για υποχωρήσεις όχι προς τη χώρα μας που είναι πιστή σύμμαχος και πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 αλλά προς τα Σκόπια. Η εθνική ευθύνη της Ν.Δ. συνίσταται στην υπεράσπιση της δικής της πολιτικής ως κυβέρνησης έτσι ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση μίας λύσης του Σκοπιανού ζητήματος επιζήμιας για τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσει στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή τους ονομασία FYROM, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ανατροπή του κεκτημένου του Βουκουρεστίου. Η Ν.Δ. υποστηρίζει ένθερμα και ορθά κατά τη γνώμη του γράφοντος την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η ένταξη όμως αυτή θα πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Ελληνική πλευρά. Η προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ για επίσπευση της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία μοναδική διαπραγματευτική ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διστάσει, αν παραστεί ανάγκη, να επαναλάβει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2018 αυτό που με γενναιότητα έπραξε ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός της Ελλάδος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.  *Ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος είναι ιδρυτής & πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ]]>
http://www.rizopoulospost.com/to-skopiano-kai-i-ethniki-eythini-tis-nd/feed/ 0
Μακέδος: Το ΤΜΕΔΕ στη νέα εποχή – Γίνεται ψηφιακό και βιώσιμο http://www.rizopoulospost.com/makedos-to-tmede-sti-nea-epoxi-ginetai-psifiako-kai-viosimo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=makedos-to-tmede-sti-nea-epoxi-ginetai-psifiako-kai-viosimo http://www.rizopoulospost.com/makedos-to-tmede-sti-nea-epoxi-ginetai-psifiako-kai-viosimo/#comments Wed, 20 Dec 2017 11:10:23 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=220890 makedos

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μακέδος* Μετά από 8 δύσκολα χρόνια, η πατρίδα μας συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε μεταπολεμικά και προσπαθεί να ανασυνταχθεί για το ξεπέρασμά της. Εκείνο που έχουμε διδαχθεί - με επώδυνο μάλιστα τρόπο- είναι πως μόνο με εθνικό σχέδιο, με έργο και αποφασιστικότητα για να υλοποιούμε όσα χρειάζονται, με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης θα μπορέσουμε, ως κοινωνία, να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Ο κλάδος μας έχει βιώσει την κρίση με τον πιο επώδυνο τρόπο αλλά είναι και εκείνος που αντιλαμβάνεται την αξία και την καθοριστική δύναμη που έχει για να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Αντίληψη που ουδείς πλέον αμφισβητεί. Οι σημαντικές αλλαγές που ήρθαν μέσα στο 2017. Το 2017 είναι χρονιά «ορόσημο» για τους μηχανικούς. Πρώτον, το ασφαλιστικό μας Ταμείο εντάχθηκε στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( ΕΦΚΑ ), όπως προβλέπεται από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Και δεύτερον, από 01-01-2017, είχαμε τη δημιουργία και την έναρξη λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ που αναλαμβάνει την παροχή της εγγυοδοσίας και της πιστοδοσίας των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων. Το ΤΜΕΔΕ διατηρεί την έδρα του στην Αθήνα στο κτίριο της Π. Πατρών Γερμανού 3-5, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η διοίκηση έκανε έναν «αγώνα δρόμου» για τη σύσταση του ΤΜΕΔΕ κατ’ εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387. Από την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και την έγκριση του καταστατικού λειτουργίας μέχρι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του νέου νομικού προσώπου απαιτήθηκαν ατέλειωτες εργατοώρες σκληρής δουλειάς προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Διαμορφώσαμε και εγκρίναμε ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και λειτουργικό οργανόγραμμα που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του ΤΜΕΔΕ, από την Επενδυτική Επιτροπή, τις Επιτροπές Διακινδύνευσης και Εσωτερικού Ελέγχου, μέχρι τους Κανονισμούς Εσωτερικής Λειτουργίας και Οικονομικής και Λογιστικής Οργάνωσης. Καταρτίσαμε και υλοποιούμε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό τον προϋπολογισμό του 2017, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Πετύχαμε από 1.1.2017 το ΤΜΕΔΕ ν’ ανταποκριθεί πλήρως στο ρόλο του και την αποστολή του, λειτουργώντας με άψογο τρόπο όλες τις υπηρεσίες του. Δημιουργούμε αξιόπιστες και καινοτόμες υποδομές. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας μέσα από τα 39 υποκαταστήματα που υπάγονται πλέον στον Ε.Φ.Κ.Α. Δώσαμε ειδική έμφαση στην προμήθεια λογισμικού οικονομικής διαχείρισης προκειμένου το ΤΜΕΔΕ να έχει πανελλαδικά έγκυρη και ολοκληρωμένη εικόνα οικονομικών μεγεθών και πληροφοριών αναγκαίων στη διαχείρισή του, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών του και την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων. Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες λειτουργίας καινοτομήσαμε παρέχοντας την πρωτοποριακή ψηφιακή υπηρεσία ηλεκτρονικής έκδοσης εγγυητικών επιστολών συμμετοχής. Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δημιουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα www.tmede.gr. Λειτουργήσαμε την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτημάτων, e-Πρωτόκολλο. Από τον Οκτώβριο 2017 παρέχονται επίσης ηλεκτρονικά οι Εγγυητικές Επιστολές Καλής Εκτέλεσης, Προκαταβολής και Ανάληψης Κρατήσεων. Πετύχαμε με γρήγορους ρυθμούς να λειτουργούμε πανελλαδικά και ν’ ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας απέναντι στον τεχνικό – επιστημονικό κόσμο της χώρας για τη μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών. Εξασφαλίζουμε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα Το ΤΜΕΔΕ είναι καθολικός διάδοχος της εγγυοδοσίας – πιστοδοσίας του τέως τομέα ΤΣΜΕΔΕ του Ε.Τ.Α.Α, συνεπώς δικαιούται και του ανήκει η περιουσία που συσσώρευσε στη διάρκεια του χρόνου η συνεισφορά των μελών του. Κατ’ εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 εκπονήθηκε η Οικονομική Μελέτη του νέου φορέα από την εταιρεία Grant Thornton για την επιστημονικά τεκμηριωμένη περιουσίας που πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΜΕΔΕ. Με σειρά πρωτοβουλιών, επαφών, συναντήσεων, επιστολών αναδείξαμε προς τους αρμόδιους υπουργούς και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου το δίκαιο του αιτήματος ολοκλήρωσης της μεταφοράς της περιουσίας που μας αναλογεί, με βάση την περιουσία που προστέθηκε στο τ. ΤΣΜΕΔΕ αποκλειστικά και μόνο από την δραστηριότητα της Εγγυοδοσίας – Πιστοδοσίας και ΟΧΙ από ασφαλιστικές εισφορές. Αξιοποιούμε κάθε νομική δυνατότητα προκειμένου να διασφαλίσουμε την περιουσία που αναλογεί στο Ταμείο, η οποία είναι δικά μας χρήματα, των μηχανικών. Αυτή θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της εγγυοδοσίας – πιστοδοσίας του επιστημονικού – τεχνικού κόσμου της χώρας για ν’ ασκεί τη δραστηριότητά του, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πετύχαμε να διαμορφώσουμε μια ισχυρή επιχειρηματολογία, την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αμφισβητήσει, αναδεικνύοντας την οικονομική αλλά και την ηθική πλευρά του ζητήματος μεταφοράς της περιουσίας που αναλογεί στο ΤΜΕΔΕ. *Ο Κωνσταντίνος Μακέδος είναι πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ.]]>
http://www.rizopoulospost.com/makedos-to-tmede-sti-nea-epoxi-ginetai-psifiako-kai-viosimo/feed/ 0
Δεξιότατος: Εξορκισμός του παρελθόντος στο συνέδριο της ΝΔ http://www.rizopoulospost.com/dexiotatos-exorkismos-tou-parelthontos-sto-sinedrio-tis-nd/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dexiotatos-exorkismos-tou-parelthontos-sto-sinedrio-tis-nd http://www.rizopoulospost.com/dexiotatos-exorkismos-tou-parelthontos-sto-sinedrio-tis-nd/#comments Thu, 14 Dec 2017 12:21:12 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=219858 mitsotakis

Γράφει ο Νίκος Ζόμπολας Είμαστε στην τελευταία ταινία του Harry Potter, στο Χόγκουαρτς επιτίθενται όλα τα κακά πνεύματα του παρελθόντος, έχουν βγάλει τις 4 ψυχές του κακού Βόλντεμορτ και ετοιμάζονται για την τελική μάχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ξορκίσει το παρελθόν, όλο, όχι μέρος, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, για να πάει μπροστά, να αποτινάξει από πάνω του τις παθογένειες του παρελθόντος και να προχωρήσει στην μεταμνημονιακή εποχή και στην ύστερη μεταπολίτευση . Ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Παναγής Τσαλδάρης με τον Παπάγο, πέθαναν. Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η δεξιά είναι εδώ και το ιστορικό κέντρο που εξέφραζε την δεξιά παλιά, λίγο πιο φιλελεύθερη, λίγο πιο ελαφριά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Η ουσία βρίσκεται στο έμψυχο δυναμικό, στην ικανότητα, στον εθελοντισμό. Έκει που το έπιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναδεικνύει νέα στελέχη, με προβλήματα και σπόντες δεν λέω, αλλά κάτι νέο να γεννιέται. Το θέμα είναι αν προχωρήσει ή είναι κατ’επίφαση. Το θέμα είναι αν το φτάσει μέχρι τέλους και έχει το σθένος να το τελειώσει. Ιδέες και αρχές υπάρχουν, θέσεις επίσης, όμως χρειάζονται και βαφτίσια και κυρίως να φανούν όλα αυτά στην πράξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συνεπής, δεν λειτουργεί με φιλίες και θα εκπλήξει πολλούς. Ελπίζω μόνο, να μην τους τρομάξει από την τεράστια έκπληξη και να το χωνέψουν όλο αυτό και σίγουρα οι εσωτερικές αντιδράσεις θα είναι τεράστιες. Εντάξει, θα μιλήσει και ο Σαμαράς στο συνέδριο να υπερασπιστεί την υστεροφημία του, λίγο ο κεντρώος, μεσαιοχωρίτης Αβραμόπουλος, μούγγα ο Καραμανλής και ο Μειμαράκης, όπως αγαπάει ο καθένας. Λογικό να τους δωθεί το βήμα και να υπάρχει σεβασμός σε όλους. Θα θέλαμε να δούμε βέβαια και πιο ενεργό ρόλο στα νέα στελέχη από το μητρώο, αλλά δεν τους κυνηγάει κανείς, αρκεί που θα είναι εκεί και θα αναμειχθούν με τα παλαιά, τις αλεπούδες. Το διακύβευμα είναι ότι δεν θα ασχοληθεί πλέον κανείς με το τι είπε ο καθένας πρώην και που κάθησε και τι ώρα ήρθε. Πρέπει όντως να αλλάξει η Ελλάδα, το παραδέχονται όλοι πλέον, είναι μεγάλο το βάρος, δεν θα μας περιμένει κανείς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε και κανέναν. Ξεχνάμε το παρελθόν, το σεβόμαστε αλλά το ξορκίζουμε και δίνουμε όραμα. Κανείς δεν θα πει όχι και κυρίως δεν δικαιούται να αρνηθεί να μην συμμετάσχει σε όλο αυτό.]]>
http://www.rizopoulospost.com/dexiotatos-exorkismos-tou-parelthontos-sto-sinedrio-tis-nd/feed/ 0
Aπό την «ασθένεια της μόρφωσης» στην κοινωνία του Survivor http://www.rizopoulospost.com/apo-thn-astheneia-ths-morfwshs-sthn-koinwnia-tou-survivor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=apo-thn-astheneia-ths-morfwshs-sthn-koinwnia-tou-survivor http://www.rizopoulospost.com/apo-thn-astheneia-ths-morfwshs-sthn-koinwnia-tou-survivor/#comments Tue, 12 Dec 2017 13:30:52 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=219420 brainproject-1021x505

Πρέπει να ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1978, όταν προσπαθώντας να πείσω τον πατέρα μου να μου αγοράσει ένα εκ των πρώτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών -μια συσκευή ATARI που έπαιζε στην οθόνη της τηλεοράσεως- τον πήγα στην βιτρίνα ενός καταστήματος στην Πλατεία Αμερικής. Απαξίωσε ακόμη και να μπούμε στο μαγαζί για να το δούμε. Να πω ότι δεν με πείραξε η άρνησή του θα ήταν ψέμα Τότε ήμουν στη Β΄ Γυμνασίου. Το σκέφθηκα πολλές φορές από τότε, κυρίως επειδή με «τρομάζει» η απίστευτη ικανότητα των πολύ μικρών παιδιών να εξοικειώνονται αμέσως με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπολογιστές, κινητά κλπ. Περνώντας τα χρόνια, αν και δεν κατάλαβα τα κριτήρια του πατέρα μου, συνειδητοποίησα ότι η απόφασή του ήταν σωστή. Μια συζήτηση που είχα σήμερα με καλό μου φίλο, καθηγητή γαλλικής φιλολογίας και ιδιοκτήτη φροντιστηρίου σε επαρχιακή πόλη, με βοήθησε να συνειδητοποιήσω γιατί θεωρώ σωστή μια απόφαση του πατέρα μου που μου χάλαγε το χατήρι! Τότε, πριν 40 χρόνια, ο πατέρας μου είχε όλη την οικονομική άνεση να μου αγοράσει το παιχνίδι, αλλά και ότι άλλο ήθελα. Δεν το έκανε. Όμως, ποτέ δεν μου έλειψαν τα χρήματα για βιβλία, για μαθήματα, για φροντιστήρια, αλλά και για θέατρο, κινηματογράφο κλπ. (Δυο χρόνια πέταγε λεφτά για να μάθω πιάνο, αλλά μόνο τα κάλαντα έμαθα να παίζω και αυτά μόνο με το δεξί χέρι! Στο στερεοφωνικό αποδείχθηκα πολύ καλύτερος…) Σήμερα, ο καλός μου φίλος καθηγητής γαλλικών, μου εξομολογήθηκε ότι το «φέσι που του έχουν φορέσει» οι γονείς των μαθητών του υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ! Οι ίδιοι αυτοί μαθητές του –τους οποίους έχει την πάγια τακτική να μην διώχνει από το μάθημα ανεξαρτήτως πόσα χρωστούν οι γονείς τους- κυκλοφορούν με κινητά ή tablets αξίας άνω των 500 ευρώ ενώ οι –οφειλέτες- γονείς τους διακρίνονται για τα ακριβά τους αυτοκίνητα και τις πολυτελείς νυχτερινές τους εξόδους. Κάποτε η κοινωνία μας «έπασχε» από την «ασθένεια» της μόρφωσης! Και το σκατό τους παξιμάδι κάνανε γονείς και συγγενείς για να μορφωθεί το παιδί! Ακόμη και τα κορίτσια μας τα στέλναμε στο πανεπιστήμιο -έστω να γίνουν δασκάλες ή καθηγήτριες- πολύ πριν αυτό γίνει «καθεστώς» στη Δύση. Την εποχή μου ανθούσαν τα φροντιστήρια αγγλικής καθ’ ότι ήταν περίπου αδιανόητο «να μην μάθει μια ξένη γλώσσα το παιδί»! Έβγαλα το σχολείο στην Κυψέλη, υποτιθέμενη καλή συνοικία τότε. Στα φροντιστήρια, αλλά και στο σχολείο, είχα συμμαθητές που τα ρούχα τους δεν είχαν ούτε τη μισή αξία των δικών μου, που οι γονείς τους δεν είχαν αυτοκίνητο, που το σπίτι τους δεν είχε σαλόνι, που το καλοκαίρι δεν πήγαιναν διακοπές, που τα βιβλία τα είχαν είδος πολυτελείας, που στην τσέπη τους δεν είχαν πάντα χρήματα. Κι όμως, η συντριπτική πλειοψηφία τους μπήκε σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. ενώ είχαμε και πανελλήνιες πρωτιές! Μπορεί να μην μου αγόρασαν ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά είχα όσα βιβλία ήθελα, ασχέτως αν εγώ προτιμούσα αστυνομικές και κατασκοπευτικές περιπέτειες σε φθηνά βιπεράκια και είχα συλλογή πολεμικών κόμικς! (Αν εξαρτιόταν μόνον από τους γονείς μου θα μιλούσα τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες ενώ θα είχα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, όπως απέκτησαν πολλοί από τους συμμαθητές μου που δεν είχαν δεύτερη αλλαξιά ρούχα και διάβαζαν δανεικά βιβλία! Εγώ επέλεξα να γίνω ότι έγινα και καθ’ ένας είναι άξιος των επιλογών του.) Δεν εναντιώνομαι στα ηλεκτρονικά, στα κινητά, στα tablets, στο διαδίκτυο. Δεν μπορείς να εναντιωθείς στην εξέλιξη, είναι βλακώδες! Είναι, όμως, αυτοκτονικό να εξελίσσεσαι χωρίς μόρφωση και χωρίς αξίες. Τα εργαλεία που φέρνει η εξέλιξη είναι εγχειρίδια αυτοκτονίας για μια κοινωνία χωρίς ηθικές αξίες, για μια κοινωνία που αξιολογεί την επίδειξη περισσότερο από την μόρφωση και την καλλιέργεια, για μια κοινωνία που γνωρίζει τους ήρωες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και τους πρωταγωνιστές του survivor, αλλά δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο Μιλτιάδης ή τι έγραψε ο Θουκυδίδης…]]>
http://www.rizopoulospost.com/apo-thn-astheneia-ths-morfwshs-sthn-koinwnia-tou-survivor/feed/ 0
Ελληνική γεωργία – Πόσο ακόμη πιο κάτω; http://www.rizopoulospost.com/elliniki-georgia-poso-akomi-pio-kato/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=elliniki-georgia-poso-akomi-pio-kato http://www.rizopoulospost.com/elliniki-georgia-poso-akomi-pio-kato/#comments Mon, 11 Dec 2017 12:27:56 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=219268 georgia

του Αθανάσιου Μασλαρινού, Περιφερειακού Συμβούλου Σερρών Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως οι Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία πιθανότητα σε έναν πόλεμο τιμών και κόστους! Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη γεωργοκτηνοτροφία. Ακόμη  χειρότερα, θα έλεγε κανείς ότι έχει βάλλει όλες τις δυνάμεις της για να την αποδυναμώσουν. Η ιδιαίτερα δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι  συγκεκριμένοι τομείς , βοηθάει να αναβιώσει αυτό το θέμα ως Εθνικό. Πολλές προτάσεις και άλλες παρεμβάσεις υπέρ της γεωργίας έγιναν και γίνονται δεκτές από τη Βουλή, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, άνευ ουσίας.
 • Για παράδειγμα, η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την επισιτιστική πολιτική την οποία κάποιοι προβάλλουν και παρουσιάζουν ως μεγάλη επιτυχία καμαρώνοντας κιόλας!!!
 • Η ανύπαρκτη πολιτική αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
 • Η τιμολογιακή πολική για το αλεύρι έναντι του σιταριού είναι άλλο ένα παράδειγμα της υπέρογκης διαφοράς των τιμών παραγωγής και κατανάλωσης.
 • Θέλετε να δούμε κι άλλους συσχετισμούς; Καπνός/τσιγάρα, τεύτλα/ζάχαρη, γάλα πώλησης/γάλα αγοράς κ.ά.
Η στάση, όμως, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ολόκληρης της κυβέρνησης, είναι απαράδεκτη και αποκαλύπτει την υποκρισία τους, αφού εξακολουθούν να ισχυρίζονται την προσήλωσή τους στη γεωργία και την εθνική παραγωγή τροφίμων. Αυτές οι συνεχείς αυξήσεις των φόρων καθώς και η ελεύθερη ουσιαστικά διακίνηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων λόγω ΕΕ σημαίνει το τέλος για πολλούς αγρότες, κτηνοτρόφους και αγροκτήματα. Σε μια πλήρως ανοικτή και απελευθερωμένη γεωργική αγορά, τα τρόφιμα παράγονται όπου είναι φθηνότερα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό και πιο φυσιολογικό. Αλλά εκ των πραγμάτων φαίνεται πως οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν καμία πιθανότητα σε έναν τέτοιο πόλεμο τιμών και κόστους. Ως επί τι πλείστον, οι ελληνικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν μόνο μικρές εκτάσεις. Οι επενδύσεις είναι δαπανηρές, οι μισθοί και τα έξοδα καλλιέργειας είναι υψηλά. Οι ρυθμίσεις που διέπουν τη γεωργική παραγωγή - και ειδικότερα η προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος - είναι πολύ αυστηρότερες απ ​​' ότι στο εξωτερικό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν μαζικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Το άνοιγμα της αγοράς και το ελεύθερο αγροτικό εμπόριο που επιβάλλει η Ε.Ε. καταστρέφει ακόμη περισσότερο την ελληνική γεωργία υπέρ των φθηνών εισαγωγών και αυξάνει σημαντικά την εξάρτηση της Ελλάδας από το εξωτερικό. Τα επιχειρήματα υπέρ του ελευθέρου εμπορίου σε άλλους τομείς και κλάδους δεν ισχύουν για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Ένας επιπλέον λόγος για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της εθνικής γεωργίας είναι ο βαθμός αυτάρκειας στην Ελλάδα, που συνεχίζει να μειώνεται. Έχει ήδη μειωθεί κατά 59%... Η ατυχής συζήτηση για τις υποτιθέμενες υψηλές τιμές των ελληνικών ποιοτικών τροφίμων βασίζεται σε μια εντελώς ψευδή βάση, που  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ένα μέρος του εμπορικού λόμπι συντηρούν σε βάρος της γεωργίας. Αν συνεχίσουμε να ακλουθούμε αυτούς τους κύκλους, το γεωργικό εισόδημα θα πέσει σε ένα επίπεδο που θα απαγορεύει οποιαδήποτε οικονομική επιβίωση. Στο τέλος-τέλος, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά θα επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές επειδή θα εισάγει απλώς φτηνές πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Αν αναλογιστούμε πόσα έσοδα και πόσες θέσεις εργασίας χάνονται με αυτόν τον ψευδεπίγραφο τρόπο, τότε ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε πόσο πραγματικά υψηλό είναι το αληθινό κόστος. Με δυο λόγια, βαδίζουμε προς πλήρη εξάρτηση από την αλλοδαπή καθώς και σε καταστολή ολόκληρων κλάδων και πολλών θέσεων εργασίας. Οι  ειδικοί σύμβουλοι  του Υπουργείου ισχυρίζονται ότι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν μόνο με την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων που μπορούν να πωληθούν σε υψηλή τιμή, ενώ από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να πείσουν  τον ελληνικό λαό ότι το αγροτικό ελεύθερο εμπόριο είναι χρήσιμο και απαραίτητο για να μειώσει τις υποτιθέμενες υψηλές τιμές των ελληνικών ειδών διατροφής. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιφατικό από αυτές τις δηλώσεις. Για πολλοστή φορά, η Ελλάδα εγκαταλείπει κάθε έλεγχο και κυριαρχία στους πιο ζωτικούς τομείς για κάθε χώρα! Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε και να το αντιστρέψουμε με συστράτευση όλων των παραγωγικών και πλουτοπαραγωγικών τομέων της χώρας, έμψυχων και άψυχων. Όχι όμως, για άλλη μια φορά με  προσωρινή αναστολή, αλλά με μόνιμη ανατροπή και συνεχή πορεία προς την πραγματική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, που θα συμπαρασύρει κι όλη τη χώρα. Με σωστό μακρόπνοο προγραμματισμό και σχεδιασμό, έχοντας μάτια και αυτιά ανοιχτά προς τους ειδικούς του τομέα: εκπρόσωπους εταιρειών, γεωργικές ενώσεις, επιμελητήρια, οργανώσεις καταναλωτών, ερευνητικούς οργανισμούς, τεχνολογικά ιδρύματα, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά., μπορούμε να φτάσουμε στον ποθητό στόχο. Ενδεικτικώς αναφέρω κάποιες σκέψεις.
 • Να αναπτύξουμε μια προσέγγιση  που κάνει τη γεωργία να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο την αγρο-οικολογική καλλιέργεια με παράλληλη ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας για τη βιο-οικονομία. Είναι πολύ σημαντική η έρευνα του εδάφους και η διαχείριση του, όπως και αυτή των υδάτων για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.
 • Να επιτραπεί η πλήρης ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στη γεωργοκτηνοτροφία μέσω της ψηφιακής επανάστασης, όπως η ανάπτυξη της ρομποτικής,  της γενετικής και των βιοτεχνολογιών, εννοείται , παράλληλα, με καθολική στήριξη των υπηρεσιών ελέγχου.
 • Να ομαδοποιηθούν και να βοηθηθούν όλοι οι παράγοντες που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα στην γεωργοκτηνοτροφία.
 • Να προωθηθεί και να αξιολογηθεί η πολλαπλή απόδοση και η καινοτομία στην αγροτική οικονομία.
 • Να γίνεται συχνή εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικά τώρα που υπάρχουν συνεχείς και ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν το περιβάλλον και τις καλλιέργειες.
 • Να γίνει σωστή διαχείριση της βιομάζας που παράγεται από την γεωργοκτηνοτροφία.
 • Να πριμοδοτηθεί, με χαμηλή φορολόγηση σε πρώτη φάση, όλο το δίκτυο για την επισιτιστική αυτάρκεια της χώρας με ελληνικά προϊόντα (παράγονται, επεξεργάζονται, συσκευάζονται, καταναλώνονται στη χώρα μας).
 • Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να σταματήσει, αν είναι δυνατόν το παράνομο εμπόριο.
 ]]>
http://www.rizopoulospost.com/elliniki-georgia-poso-akomi-pio-kato/feed/ 0
Σκιές πάνω από το ηθικό πλεονέκτημα http://www.rizopoulospost.com/skies-pano-apo-to-hthiko-pleonektima-tou-syriza/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=skies-pano-apo-to-hthiko-pleonektima-tou-syriza http://www.rizopoulospost.com/skies-pano-apo-to-hthiko-pleonektima-tou-syriza/#comments Thu, 30 Nov 2017 09:55:32 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=217093 tsipras-2017

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης Έχουν περάσει τέσσερις ημέρες από αυτή την πολυδιαφημισμένη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου και όποιος πει πως έχει γίνει σοφότερος για την υπόθεση μάλλον λέει ψέματα ή βρίσκεται σε κάποιο payroll. Όλη η υπόθεση Καμμένου, ούτως ή άλλως, προκαλεί πλείστα όσα ερωτηματικά. Μόνο ένα ερώτημα απαντήθηκε με σαφήνεια, όχι όμως από την κυβέρνηση: η σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία δεν θα προχωρήσει, όχι γιατί το αποφάσισε το Μαξίμου, αλλά γιατί ως αυτόκλητος υπερασπιστής του συριζαϊκού αριστερού αποτυπώματος βγήκε μπροστά ο έμπειρος Νίκος Φίλης. Δεν είναι (μόνο) προσωπικό παιχνίδι του Φίλη ή, τέλος πάντων, είναι ένα παιχνίδι που βολεύει και το Μαξίμου, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Εξοπλιστικών να αναμένεται να γνωμοδοτήσει υπέρ της ανάκλησης της σύμβασης και το ΚΥΣΕΑ να την ανακαλέσει εν τέλει, βασιζόμενο στη γνωμοδότηση. Όλα καλά τότε; Όχι, γιατί οι σκιές μένουν. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποδείξει κάτι απλό: ότι ο περίφημος κ. Παπαδόπουλος δεν είναι μεσάζοντας, κάτι που δια του νόμου απαγορεύεται, αλλά νόμιμος εκπρόσωπος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, προς απόδειξη αυτού, ο κ. Καμμένος κατέθεσε και έγγραφα που θεωρητικά το αποδεικνύουν. Βέβαια, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα έγγραφα, αυτό που θα διαπιστώσει καλή τη πίστει είναι πως κάποιοι δεν έχουν ιδέα από Αγγλικά. Και να ήταν μόνο αυτό το ερώτημα… Ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι, τελικά, πόσα βλήματα θα πουλούσαμε εμείς; 300.000 που ενέκρινε η Επιτροπή Εξοπλιστικών ή 100.000 που φέρονται να ζητούν οι Σαουδάραβες, λέγοντας πως γι’ αυτή την ποσότητα έχουν χρηματική πίστωση; Γίνεται μέσα σε δύο μήνες να χάθηκαν στον δρόμο 200.000 βλήματα; Αυτά, όμως, είναι το τεχνικό σκέλος της υπόθεσης. Το ευρύτερα πολιτικό-πέραν της ηθικής προέκτασης αν μπορεί ένα κράτος να γίνεται μεταπράτης πλεονάζοντος πολεμικού υλικού και μάλιστα να πουλά σε μια χώρα που διαπράττει ανοσιουργήματα σε γειτονικό της κράτος-είναι, αν κάποιος προσπάθησε να επωφεληθεί από αυτή την υπόθεση. Εδώ, η κυβέρνηση έκανε ένα λάθος. Άφησε επί δύο εβδομάδες να σέρνεται. Συνεπώς, πες-πες, στο κοινό υποσυνείδητο ενεγράφη η ταύτιση του Πάνου Καμμένου με τον «μεσάζοντα». Κάπως έτσι, αν ρωτήσει κανείς, για παράδειγμα, έναν οδηγό ταξί, τι έχει συμβεί εν προκειμένω, μπορεί να μην είναι σε θέση να διαχωρίσει τον μεσάζοντα από τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, αλλά σίγουρα θα καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει και πολύ καλά με την υπόθεση. Και κάπου εδώ μπαίνουν τα κόμματα: η ΝΔ θέλει να αποδείξει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι η άλλη όψη του Πάνου Καμμένου ή αντίστροφα, αν θέλετε. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν μπήκε και πολύ στην ουσία της υπόθεσης, ήθελε να καταδείξει πως μερίδα των ΜΜΕ και η ΝΔ έστησαν επικοινωνιακά μια αποπροσανατολιστική υπόθεση και εκεί πέταξε το όνομα του κ. Τζον Σφακιανάκη, τον οποίο κατονόμασε δε και ως μεσάζοντα. Φυσικά, τρεις μέρες μετά, δεν υπάρχει από πουθενά κάποια αξιόπιστη πληροφορία που να τεκμηριώνει το ότι ο κ. Σφακιανάκης ήταν όντως μεσάζοντας, αλλά επικοινωνιακά ο κ. Τσίπρας έπαιξε το ίδιο παιχνίδι, για το οποίο καταγγέλλει τη ΝΔ: αυτό του αποπροσανατολισμού. Μ’ αυτά και μ’αυτά, όμως, απαντήσεις ουσιαστικές δεν δόθηκαν και αμφιβάλλω, αν θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Όσο, όμως, μένουν σκιές, αυτό δεν είναι συμφέρον για την κυβέρνηση, όσο και αν επιχειρεί και πάλι να μεταστρέψει τη συζήτηση στην υπόθεση των Paradise Papers. Άλλωστε, πόσο να αντέξει και αυτό το ηθικό πλεονέκτημα;]]>
http://www.rizopoulospost.com/skies-pano-apo-to-hthiko-pleonektima-tou-syriza/feed/ 0
Καλιφόρνια: Αυτοκίνητο εισέβαλε σε γυμναστήριο http://www.rizopoulospost.com/kalifornia-autokinhto-eisebale-se-gumnasthrio/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kalifornia-autokinhto-eisebale-se-gumnasthrio http://www.rizopoulospost.com/kalifornia-autokinhto-eisebale-se-gumnasthrio/#comments Tue, 28 Nov 2017 17:30:08 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=216816 gym.28.11

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, όταν ένα αυτοκίνητο εισέβαλε σε γυμναστήριο στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα να καταλήξει μέσα στο γυμναστήριο. Ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ ευτυχώς κανένας δεν βρέθηκε στην πορεία του αυτοκινήτου.]]>
http://www.rizopoulospost.com/kalifornia-autokinhto-eisebale-se-gumnasthrio/feed/ 0