Νέα | Ειδήσεις από Ελλάδα με άποψη. Άρθρα, εφημερίδες, καιρός. » Πολιτική http://www.rizopoulospost.com Βρείτε στο rizopoulospost.com ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα. Δείτε ο καιρός σήμερα. Διαβάστε σημερινές εφημερίδες. Thu, 18 Jan 2018 10:21:57 +0000 el hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.1 Σεντένο: Να σιγουρευτούμε ότι οι Έλληνες θα σταθούν στα πόδια τους http://www.rizopoulospost.com/setnteo-na-sigoureutoume-oti-oi-ellhnes-tha-stathoun-sta-podia-tous/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=setnteo-na-sigoureutoume-oti-oi-ellhnes-tha-stathoun-sta-podia-tous http://www.rizopoulospost.com/setnteo-na-sigoureutoume-oti-oi-ellhnes-tha-stathoun-sta-podia-tous/#comments Thu, 18 Jan 2018 07:00:24 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225731 SENTENO

Η Ελλάδα φαίνεται πως οδεύει στο να γυρίσει σελίδα και να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια, με βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές στο τέλος του προγράμματος». «Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από κίνητρα ώστε να παραμείνει σε τροχιά συνέχισης της -υπό εθνική ιδιοκτησία- μεταρρυθμιστικής διαδικασίας» σημείωσε.

Ο Σεντένο αναφέρθηκε στο πορτογαλικό success story, όπως το αποκάλεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν σας έλεγα ότι η Πορτογαλία, υπό μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, σε δύο χρόνια θα μείωνε το έλλειμμά της από το 4,5% στο 1,2% το 2017, ότι θα επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3%, ότι θα μείωνε την ανεργία κατά περισσότερο από 30%, θα είχε ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θα ανακτούσε την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, πιθανότατα δεν θα το πιστεύατε».

Επίσης, δίνοντας το στίγμα της προεδρίας του, είπε ότι δεν θα πρέπει απλώς να εμβαθύνουμε τις συζητήσεις μας στην κατάλληλη δημοσιονομική στάση για την Ευρωζώνη, αλλά να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή διάσταση και σε άλλους τομείς πολιτικής. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τις δομικές πολιτικές και τις πολιτικές για την αγορά εργασίας, αλλά και ζητήματα που συνδέονται με τη φορολογία, πρόσθεσε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες, είπε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ευρωζώνης, σημείωσε πως σήμερα, η οικονομία της είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αυτό που άρχισε ως μια εύθραυστη ανάκαμψη το 2013, έφτασε τελικά να γίνει μία ισχυρή οικονομική επέκταση, σημείωσε, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουμε δει 18 διαδοχικά τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/setnteo-na-sigoureutoume-oti-oi-ellhnes-tha-stathoun-sta-podia-tous/feed/ 0
Ο Νίμιτς και η σκληρή αλήθεια για το Σκοπιανό http://www.rizopoulospost.com/o-nimits-kai-i-skliri-alitheia-sto-skopiano/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=o-nimits-kai-i-skliri-alitheia-sto-skopiano http://www.rizopoulospost.com/o-nimits-kai-i-skliri-alitheia-sto-skopiano/#comments Thu, 18 Jan 2018 06:00:10 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225714 mathiew-nimits

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς δεν άρεσε η τοποθέτηση από τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι είναι μη ρεαλιστικό να προσδοκούμε σε μια λύση στο Σκοπιανό χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Αναμενόμενο είναι αυτό και κατανοητό σε έναν βαθμό, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, πέρα από το να είμαστε συναισθηματικοί.

Στην πράξη, είμαστε αντιμέτωποι με μια παγιωμένη κατάσταση. Από το 1995, με την Ενδιάμεση Συμφωνία, η γειτονική χώρα έχει αναγνωριστεί ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έκτοτε την έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 100 χώρες, περισσότερα από 100 μέλη του ΟΗΕ, όχι με την προσωρινή ονομασία, αλλά με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Συνεπώς, σε μια διαπραγμάτευση, κανείς ξεκινά από μια θέση μεν, αλλά προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός πρέπει να υπάρξουν και ορισμένες παραχωρήσεις εκατέρωθεν. Κανείς ποτέ δεν συμβιβάστηκε κρατώντας τις αρχικές του θέσεις.

Περίπου αυτό μας λέει ο Μάθιου Νίμιτς βάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης. Το είχε πει, άλλωστε, προ ημερών και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της γείτονος Μπουγιάρ Οσμάνι ότι πΓΔΜ και Ελλάδα συμφωνούν σε κάθε περίπτωση στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Με άλλα λόγια, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με δεδομένο το εύρος παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει η πΓΔΜ, όπου υπάρχει και εκεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και με βάση τις πιέσεις για ένταξη της γείτονος του ΝΑΤΟ, που το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, είναι σαφές πως δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της εξεύρεσης κοινού παρονομαστή χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Πολλοί ισχυρίζονται πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μπει καν σε αυτή τη συζήτηση, διότι δεν είναι αυτή επισπεύδουσα. Πράγματι, στην πράξη η πΓΔΜ βιάζεται περισσότερο από εμάς για να μπει στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να κάνει και βήματα ένταξης στην Ε.Ε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα μείνουμε αλώβητοι από τις πιέσεις που θα υπάρξουν. Γι’ αυτό και, όπως έχω ξαναγράψει, αν δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τη χρήση του όρου «Μακεδονία», τότε θα πρέπει να έχουμε μια πολύ καλή διπλωματική απάντηση για όσα μπορεί να ακολουθήσουν. Διότι, δεύτερο Βουκουρέστι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει για μια σειρά από λόγους, από τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας έως και την ουσία του ζητήματος.

Είναι σαφές και απολύτως χρήσιμο ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι και το ορθό να γίνεται. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με το κεφάλι μας χωμένο στην άμμο. Εδώ και 25 χρόνια έχει παγιωθεί ένα προηγούμενο, το οποίο έχει αναγνωρίσει ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Πρόκειται μεν για ένα διμερές ζήτημα, με διαστάσεις, όμως. Συνεπώς, ευκταίο θα ήταν να μην πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία». Αν, όμως, είναι να προκύψει λύση με ευρύτερες σύνθετη ονομασία, αυτή θα είναι με τη χρήση του όρου.

Όσο για το σενάριο της μη λύσης: είναι εντελώς διαφορετική συζήτηση και για διαφορετική χρονική συγκυρία.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/o-nimits-kai-i-skliri-alitheia-sto-skopiano/feed/ 0
Financial Times: Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την έξοδο από τα Μνημόνια http://www.rizopoulospost.com/financial-times-ta-provlhmata-pou-mporie-na-prokupsoun-pao-thn-eksodo-sta-mnhmonia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=financial-times-ta-provlhmata-pou-mporie-na-prokupsoun-pao-thn-eksodo-sta-mnhmonia http://www.rizopoulospost.com/financial-times-ta-provlhmata-pou-mporie-na-prokupsoun-pao-thn-eksodo-sta-mnhmonia/#comments Wed, 17 Jan 2018 17:30:11 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225690 tsipras

Στο τέλος των ελληνικών μνημονίων το 2018 αλλά και στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν την επομένη των πρoγραμμάτων στήριξης επικεντρώνεται σημερινό άρθρο των Financial Times.

«Η ελληνική βουλή αυτήν την εβδομάδα ψήφισε το τελευταίο "βουνό" σαρωτικών μεταρρυθμίσεων — που αφορούν τα πάντα, από αγορές ενέργειας μέχρι τα εργατικά σωματεία — ώστε να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Ωστόσο στις Βρυξέλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι όσο απρόσκοπτη επιθυμεί ο κ. Τσίπρας» τονίζουν οι FT.

«Καταρχήν υπάρχει το ζήτημα της δίκης του πρώην επικεφαλής του ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, καθώς και η εκκρεμής δίκη τριών πρώην αξιωματούχων της Ευρωζώνης που εργάστηκαν ένα ως στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ που εμπνέουν ανησυχία στην ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Επιπλέον Ελλάδας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ευαίσθητες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επισημαίνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η απουσία γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει και αυτή τη διαδικασία που αναμενόταν να ξεκινήσει την άνοιξη.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/financial-times-ta-provlhmata-pou-mporie-na-prokupsoun-pao-thn-eksodo-sta-mnhmonia/feed/ 0
SZ: Η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι στη διένεξη για Σκοπιανό http://www.rizopoulospost.com/sz-h-ellada-exei-to-pannw-xeri-sth-dieneksh-gia-to-skopiano/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sz-h-ellada-exei-to-pannw-xeri-sth-dieneksh-gia-to-skopiano http://www.rizopoulospost.com/sz-h-ellada-exei-to-pannw-xeri-sth-dieneksh-gia-to-skopiano/#comments Wed, 17 Jan 2018 13:28:21 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225674 skopia

Ο Μάθιου Νίμιτς είναι 78 ετών, έμπειρος διπλωμάτης, ωστόσο στο θέμα της διένεξης για την ονομασία μεταξύ της «ΠΓΔΜ» και της Ελλάδας βρήκε δυσκολίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ουδείς μπορεί να μην παραδεχτεί ότι κατέβαλε προσπάθειες: Εδώ και 23 χρόνια ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να παρακινήσει την Αθήνα και τα Σκόπια στην εξεύρεση μιας λύσης- ανεπιτυχώς όμως. Εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο, κάτι φαίνεται να κινείται στη διένεξη για την ονομασία. Και οι δύο χώρες εμφανίστηκαν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε συνομιλίες και γι'αυτό ενεπλάκη τώρα εκ νέου ο Νίμιτς: Σήμερα, Τετάρτη, έχει καλέσει εκπροσώπους των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη για να εξακριβώσει εάν αυτή την φορά υπάρχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας, σημειώνεται στο εν λόγω ρεπορτάζ και προστίθεται:

Η διένεξη ξεκίνησε το 1991 και συνεχίστηκε άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με λιγότερη ένταση. Ήταν τότε που η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της. Επειδή όμως και η βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας ονομάζεται Μακεδονία, η Αθήνα θεώρησε ότι η κίνηση της γείτονος χώρας υπέκρυπτε εδαφικές διεκδικήσεις και απαίτησε αλλαγή του ονόματος. Κατόπιν πίεσης εκ μέρους της Αθήνας και του Βερολίνου, τα Σκόπια παραιτήθηκαν ήδη από το 1992 από κάθε διεκδίκηση, δηλώνοντάς το μάλιστα και στο Σύνταγμα της χώρας -από το 1993 η χώρα συμμετέχει στους διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή αλλιώς FYROM.

Ωστόσο η διένεξη για την ονομασία παραμένει άλυτη κι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών της βαλκανικής χερσονήσου.

 
]]>
http://www.rizopoulospost.com/sz-h-ellada-exei-to-pannw-xeri-sth-dieneksh-gia-to-skopiano/feed/ 0
Άρθρο Τσακαλώτου στη Le Monde για το μέλλον της Ευρωζώνης με «αιχμές» προς Μακρόν http://www.rizopoulospost.com/arthro-tsakalwtou-sth-le-monde-gia-to-mellon-ths-eurwzonsh-kai-aixmes-makron/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=arthro-tsakalwtou-sth-le-monde-gia-to-mellon-ths-eurwzonsh-kai-aixmes-makron http://www.rizopoulospost.com/arthro-tsakalwtou-sth-le-monde-gia-to-mellon-ths-eurwzonsh-kai-aixmes-makron/#comments Wed, 17 Jan 2018 11:38:23 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225650 tsakalwtos

«Μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν ανακόπτει την παλίρροια του λαϊκισμού» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του με τον τίτλο «Ευρώπη ξανά, με την κοινωνία σύμμαχο» που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο υπουργός κάνει λόγο για δύο περιοχές στην Ευρώπη που εγείρουν ανησυχίες. Η πρώτη, αναφέρει, αφορά στο επίπεδο της πολιτικής και η δεύτερη έχει να κάνει με το πώς η εμβάθυνση της ευρωζώνης αντιμετωπίζει το κοινωνικό ζήτημα. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει, «οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να δουν θεσμούς που να είναι κοινωνικά δίκαιοι τόσο στις διαδικασίες όσο και στα αποτελέσματά τους. Χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών- μελών να συγκλίνουν». Το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Τσακαλώτου, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα στον διαδικτυακό τόπο της «Le Monde» και αύριο θα κυκλοφορήσει και στην έντυπη έκδοση, έχει ως εξής:

image«Είναι γεγονός ότι, μετά την εκλογή, του ο Πρόεδρος Μακρόν έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης και ειδικότερα της ευρωζώνης. Είναι πολύ νωρίς να πούμε συγκεκριμένα τί αποτελέσματα θα φέρει αυτή η συζήτηση δεδομένου ότι ο χρονικός ορίζοντας ανάμεσα στον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης και τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 είναι σχετικά περιορισμένος.

Η μεταρρύθμιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα βελτιώσει αισθητά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ικανότητα αντιμετώπισης μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, ειδικά αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναβαθμιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ) με κάποιες εγγυητικές αρμοδιότητες. Φυσικά, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Βορρά εξακολουθούν να ασχολούνται με τη μείωση του κινδύνου προτού προχωρήσουν στον διαμοιρασμό των κινδύνων. Αυτό φαίνεται περίεργο δεδομένου του βαθμού στον οποίο η μείωση των κινδύνων, μέσω της Οδηγίας για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών ("BRRD") για παράδειγμα, έχει ήδη επιτευχθεί. Και από την ελληνική πλευρά, υπήρξε ήδη πολύ μεγάλος διαμερισμός των κινδύνων καθώς το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής το 2010 βοήθησε τις τράπεζες της βόρειας Ευρώπης, κυρίως μέσω του προγράμματος αγοράς χρεογράφων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο και επέτρεψε στις τράπεζες αυτές να μεταβιβάσουν τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τους τράπεζες.

Η ιδέα της δημιουργίας κάποιας μορφής αυτόματου σταθεροποιητή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είτε μέσω πρόσθετων επενδύσεων, όταν ένα κράτος- μέλος αντιμετωπίζει ένα ασύμμετρο σοκ, όπως προτείνουν οι Γάλλοι, είτε μέσω ενός συστήματος καταπολέμησης της ανεργίας, όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί, θα συμβάλει στη σταθερότητα της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς όμως, σε αυτό το στάδιο, υπάρχει συναίνεση ως προς το ότι τέτοιοι σταθεροποιητές, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες νομισματικές ενώσεις όπως οι ΗΠΑ, δεν θα περιλαμβάνουν κανένα στοιχείο δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Με άλλα λόγια, η χορηγούμενη βοήθεια θα έχει περισσότερο τη μορφή δανείου και όχι την μορφή αλληλεγγύης άλλων κρατών- μελών προς μια οικονομία που αντιμετωπίζει προσωρινά μεγαλύτερες δυσκολίες από ό, τι οι υπόλοιπες.

Τέλος, η ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών είναι εξίσου σημαντική. Η σημασία της όμως θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ένας τέτοιος υπουργός θα διαθέτει έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης αλλά και αρμοδιότητες που θα ασκεί κατά την διακριτική του ευχέρεια. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας οι μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά και άλλες που συζητούνται, να συνοδεύονται από ένα πλαίσιο που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αίσθηση δημόσιας λογοδοσίας και δημοκρατικού ελέγχου. Ορισμένοι έχουν προτείνει έναν ενισχυμένο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άλλοι έχουν προτείνει ότι ορισμένα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως ο ΕΜΣ/ΕΝΤ, πρέπει να έχουν μια ευρύτερη εκπροσώπηση από διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Όμως ίσως και αυτό ακόμη να μην είναι αρκετό για να συγκροτήσει μια πραγματική ευρωπαϊκή ταυτότητα και ως εκ τούτου μια δέσμευση των ευρωπαίων πολιτών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες εγείρουν ανησυχίες.

Η πρώτη αφορά το επίπεδο της πολιτικής. Ο Πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να δημιουργήσει στη Γαλλία έναν συνασπισμό "ουράνιου τόξου" που εκτείνεται από την κεντροαριστερά ως την κεντροδεξιά, εν μέρει για να ενισχύσει το σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημά του. Υπάρχει ένα ζήτημα ως προς το βαθμό στον οποίο ένας τέτοιος συνασπισμός μπορεί να εξαχθεί και να αναπτυχθεί σε κάποιο διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Υπάρχει όμως και το ζήτημα του κατά πόσο αυτό είναι επιθυμητό. Η δημοκρατία τροφοδοτείται από πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές διαφορές. Παραδοσιακά, η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά διαφωνούν τόσο για τον βαθμό στον οποίο είναι αναγκαίος ο αναδιανεμητικός ρόλος του φορολογικού συστήματος όσο και για την αναγκαιότητα και το εύρος των δημόσιων επενδύσεων και των δημόσιων αγαθών. Ο φόβος είναι ότι οι συμμαχίες τύπου «ουράνιου τόξου», ειδικά εάν αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά και δεν προκύπτουν μόνο ως αναγκαιότητα σε μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, αποκόπτουν το οξυγόνο τέτοιων πολιτικών συζητήσεων οι οποίες όμως είναι πολύ αναγκαίες για μια ζωντανή δημοκρατία.

Η δεύτερη ανησυχία έχει να κάνει με το πώς η εμβάθυνση της ευρωζώνης αντιμετωπίζει το κοινωνικό ζήτημα. Ορθώς, η ατζέντα του προέδρου Μακρόν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Προφανώς, η ατζέντα αυτή ενδιαφέρεται και για την οικονομική θέση της Ευρώπης σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Αλλά όπως γνωρίζουμε καλά, μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη χωρίς να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της ανισότητας και της φτώχειας. Μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας χαμηλής ποιότητας και, επιπλέον, θέσεις που δίνουν στους πολίτες χαμηλές προοπτικές αξιόλογης σταδιοδρομίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτά τα ζητήματα όμως ενισχύουν τον δεξιό λαϊκισμό και τις εθνικιστικές φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη.

Είναι βέβαιο ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί εργασίας συζήτησαν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης κοινωνικών δεικτών στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Η ιδέα είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη θα πρέπει στο μέλλον να υποβάλουν εκθέσεις προόδου, όχι μόνον όσον αφορά τη μακροοικονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και σε σχέση με τα κοινωνικά ζητήματα. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες που γίνονται στο επίπεδο του ECOFIN για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της απόκρυψης κερδών θα συμβάλουν επίσης στην παροχή περισσότερων πόρων για δημόσια αγαθά και κοινωνικές πολιτικές.

Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι όλα αυτά είναι αρκετά. Μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν ανακόπτει την παλίρροια του λαϊκισμού. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να δουν θεσμούς που να είναι κοινωνικά δίκαιοι τόσο στις διαδικασίες όσο και στα αποτελέσματά τους. Χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών- μελών να συγκλίνουν. Μια τέτοια σύγκλιση όμως πρέπει και να είναι και να φαίνεται, δίκαιη».

]]>
http://www.rizopoulospost.com/arthro-tsakalwtou-sth-le-monde-gia-to-mellon-ths-eurwzonsh-kai-aixmes-makron/feed/ 0
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη http://www.rizopoulospost.com/mhtsotakh-h-kuvernhsh-thusiase-suneidhta-thn-anaptuksh/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mhtsotakh-h-kuvernhsh-thusiase-suneidhta-thn-anaptuksh http://www.rizopoulospost.com/mhtsotakh-h-kuvernhsh-thusiase-suneidhta-thn-anaptuksh/#comments Wed, 17 Jan 2018 07:00:27 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225615 kuriakos-mitsotakis-ellinogalliko-epimelitirio

Σε Γάλλους επιχειρηματίες στο Eλληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τόνισε πως απαιτείται αποτελεσματική και οριστική συμφωνία την επόμενη μέρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπονομεύει, στην πράξη, την ανάπτυξη.

Όπως είπε, στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι πιο αναπτυξιακές δαπάνες, αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.

«Ουδέποτε και καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης, δεν είχε δαπανήσει λιγότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις. Μόλις 5,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ για επενδύσεις, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε κατορθώσει να διαθέτει άνω των 6,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και μάλιστα σε ένα σαφώς δυσμενέστερο δημοσιονομικό περιβάλλον. Νομίζω αυτό και μόνο τα λέει όλα για μια κυβέρνηση που τελικά ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και την υπονομεύει στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η περικοπή των αναπτυξιακών δαπανών, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία, έχει πλήξει τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας, που είναι και το βασικό ζητούμενο αυτή την ώρα.

«Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στον βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, με κάθε κόστος. Θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσουν να στηρίξουν το επικοινωνιακό αφήγημα, ότι όλα πάνε καλά» είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι αυτό που έχει συμφωνήσει η κυβέρνησή τους, σε τίποτα δεν μοιάζει με καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα προγράμματα προσαρμογής» τόνισε, μιλώντας για συμφωνία μέτρων αξίας 2% του ΑΕΠ, για εφαρμογή μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, για υψηλά πλεονάσματα για 40 χρόνια και εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, καθώς και για εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, πολύ βαρύτερη, όπως είπε, από αυτή άλλων χωρών που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα προσαρμογής. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, αυτό που απαιτείται είναι μία οριστική και κυρίως αποτελεσματική συμφωνία για την επόμενη μέρα, που θα δίνει πίσω στην Ελλάδα τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, χωρίς όμως να υπονομεύει την πρόοδο που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού πετύχαμε.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/mhtsotakh-h-kuvernhsh-thusiase-suneidhta-thn-anaptuksh/feed/ 0
Ίσως ο ήλιος να ανατέλλει και από τη Δύση… http://www.rizopoulospost.com/isos-o-ilios-na-anatellei-kai-apo-ti-dysi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=isos-o-ilios-na-anatellei-kai-apo-ti-dysi http://www.rizopoulospost.com/isos-o-ilios-na-anatellei-kai-apo-ti-dysi/#comments Wed, 17 Jan 2018 06:00:02 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225311 zouraris-kamenos

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης Όταν ο Άγγελος Βλάχος, πριν από περίπου έναν αιώνα, έγραφε σε ένα ποίημά του για τη χώρα που φύεται η «φαιδρά πορτοκαλέα», δεν το εννοούσε υποτιμητικά. Τουναντίον, ήθελε να αναδείξει τη μοναδικότητα της χώρας αυτής. Πράγματι, πρόκειται περί μοναδικής χώρας, απλώς είναι ζήτημα οπτικής, τι είδους είναι αυτή η μοναδικότητα. Πράγματι είναι μοναδική μια χώρα που έχει υπουργό έναν τύπο σαν τον Κώστα Ζουράρι. Μια φιγούρα που έγινε γνωστή από τα τηλεπαράθυρα της δεκαετίας του ’90 και την ικανότητά του να κατασκευάζει λέξεις, τις οποίες μόνο ο ίδιος καταλάβαινε, ο κ. Ζουράρις αναδείχθηκε σε μια από τις κυρίαρχες μορφές της νεοορθοδοξίας στη χώρα. Και, όπως και πολλά άλλα τέτοια φρούτα, βρήκε και αυτός σανίδα και όχημα στο αντιμνημόνιο. Νωρίτερα, το είχε ξαναπροσπαθήσει, πότε με το ΚΚΕ, πότε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τη νομαρχία στο Λασίθι, οπότε και έβγαινε στα κανάλια και μιλούσε για την ανεξαρτησία του Βραχασίου, πότε με το θνησιγενές κόμμα που είχε κάνει πριν τις ευρωεκλογές του 2009 ο Στέλιος Παπαθεμελής. Στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι άλλωστε έπαιρναν κάθε ενδιαφερόμενο και αυτοπροτεινόμενο, ο κ. Ζουράρις βρήκε πεδίο πολιτικής έκφρασης. Πρόκειται για ένα κόμμα, στο οποίο ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να μην υφίσταται συνέπειες, εκτός αν στραφεί εναντίον του αρχηγού του, οπότε τότε μαύρο φίδι που τον έφαγε. Το θυμούνται αυτό πολύ καλά αρκετοί πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, αλλά και διάφορα κομματικά στελέχη, που ο Πάνος Καμμένος τους καθάρισε στεγνά. Όχι απλά βρήκε πολιτική έκφραση ο «καθηγητής» (άγνωστο το πού έχει διδάξει, ο κατά τα άλλα εξαιρετικά καλλιεργημένος κ. Ζουράρις), αλλά έγινε και υπουργός. Έπρεπε, όμως, την ίδια ώρα και να είναι υπουργός και να μην είναι, οπότε, αφού περίμενε κάτι εβδομάδες να του δώσουν ένα σοβαρό γραφείο και αρμοδιότητες, εν τέλει χρεώθηκε τα ελληνικά σχολεία της ομογένειας. Πρέπει να ξέρετε ότι, από τότε που ανέλαβε, τα έκανε τελείως μαντάρα, σε ένα ούτως ή άλλως δύσκολο πεδίο. Έπρεπε να πει κολοσσιαίες μπούρδες προκειμένου, εν τέλει, να αποχωρήσει από το αξίωμά του, στο οποίο ποτέ δεν θα έπρεπε να έχει βρεθεί. Σε ποια άλλη χώρα, άλλωστε, θα ήταν υπουργός ένας τέτοιος άνθρωπος, πολλώ δε μάλλον ένας άνθρωπος που σε μια ραδιοφωνική εκπομπή μπορεί να βρίζει οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, να λέει ότι οι μαθητές που πάνε εκδρομές πάνε «στα μπορντέλα» και να χαρίζει και μερικά νησιά στους Τούρκους; Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν είναι μόνο ο κ. Ζουράρις, ο οποίος ήταν και «σεσημασμένος» από το παρελθόν. Σε ποια χώρα της Ευρώπης -που είναι θεωρητικά και το μέτρο σύγκρισής μας-θα είχε μια άποψη για ένα εξαιρετικά κρίσιμο εθνικό θέμα το βασικό κόμμα ενός κυβερνητικού συνασπισμού και ο υπουργός Εξωτερικών που το διαπραγματεύεται και θα είχε μια ριζικά διαφορετική άποψη ο μικρός κυβερνητικός εταίρος και ο υπουργός Άμυνας της χώρας; Και, άντε, θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ποια περίπτωση, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, δεν θα εγειρόταν ζήτημα δεδηλωμένης και κυβερνητικής συνοχής, αν διαπιστωνόταν αυτή η τόσο εμφανής διχοστασία; Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την εθνική γραμμή για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είναι η καλύτερη απόδειξη πως δεν μπορούμε στα σοβαρά να προσεγγίσουμε ένα θέμα αιχμής. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο μικροπολιτικά και εργαλειακά. Ίσως, εξ αυτής της προσέγγισης, τελικά, και οι επιλογές τύπου Ζουράρι να είναι λογικές και εμείς να είμαστε οι παράλογοι. Ποιος ξέρει, ίσως και ο ήλιος να ανατέλλει από τη Δύση.]]>
http://www.rizopoulospost.com/isos-o-ilios-na-anatellei-kai-apo-ti-dysi/feed/ 0
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό- Λύση με τον όρο «Μακεδονία» δείχνει ο Νίμιτς http://www.rizopoulospost.com/ksekinoun-oi-diapramgateusei-gia-to-skoiano-luush-me-ton-oro-makedoni-diexeni-o-nimits/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ksekinoun-oi-diapramgateusei-gia-to-skoiano-luush-me-ton-oro-makedoni-diexeni-o-nimits http://www.rizopoulospost.com/ksekinoun-oi-diapramgateusei-gia-to-skoiano-luush-me-ton-oro-makedoni-diexeni-o-nimits/#comments Wed, 17 Jan 2018 05:59:51 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225609 mathiew-nimits

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Αθήνα και Σκόπια ενόψει της σημερινής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Μάθιου Νίμιτς με τους πρέσβεις των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Την ίδια στιγμή ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην γειτονική χώρα. Το ζήτημα της ονομασίας της ονομασίας των Σκοπίων εισέρχεται στην πιο κρίσιμη καμπή του καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια την επιθυμία το 2018 να είναι η χρονιά στην οποία θα επιλυθεί.

Η Αθήνα κρατάει μικρό καλάθι από την σημερινές διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας σε διμερές επίπεδο μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Σκοπιανού ομολόγου του Νικολά Ντιμιτρόφ. Ωστόσο η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γειτονικής χώρας που υποστήριξε πως δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στον όρο Μακεδονία, λίγο έλειψε να δυναμιτίσει το κλίμα των διαπραγματεύσεων.

Τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα στο Νταβός οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στις 24 ή στις 25 Ιανουαρίου. Στο ραντεβού αυτό εκτιμούν διπλωματικές πήγες θα φανεί αν τελικώς υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ που θα παρουσιάσει σήμερα στους διαπραγματευτές των δύο χωρών αναμένεται να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω» δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς στον ΑΝΤ1 χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Γ. Γ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόσχα και Ουάσιγκτον παρακολουθούν για διαφορετικούς λόγους η κάθε πλευρά από κοντά όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Κύριος παρονομαστής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ είναι η ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην Βαλκανική χώρα, γεγονός που έχει προκαλέσει την έκδηλη ανησυχία τους.

Δεν θα πρέπει επίσης να θεωρείται καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γ.γ του ΝΑΤΟ. Ο Γένς Στόλτενμπεργκ θα βρίσκεται στα Σκόπια σήμερα και αύριο και θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΠΓΔΜ προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δεδομένου του ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος προϋπόθεση για να λάβει η χώρα πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα μιλήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ ενώ θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/ksekinoun-oi-diapramgateusei-gia-to-skoiano-luush-me-ton-oro-makedoni-diexeni-o-nimits/feed/ 0
Ο Καμμένος επιμένει και ανεβάζει χάρτη που ονομάζει τα Σκόπια «Βαρντάσκα» [εικόνα] http://www.rizopoulospost.com/o-kammenos-epimenei-kai-anevazei-xarti-pou-onomazei-ta-skopia-vardarska/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=o-kammenos-epimenei-kai-anevazei-xarti-pou-onomazei-ta-skopia-vardarska http://www.rizopoulospost.com/o-kammenos-epimenei-kai-anevazei-xarti-pou-onomazei-ta-skopia-vardarska/#comments Tue, 16 Jan 2018 15:13:42 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225575 kammenos panos

Έναν χάρτη με εκδότη το κυβερνητικό γραφείο Τύπου του που χρονολογείται από το 1937 και δείχνει τα ομόσπονδα κρατίδια της Γιουγκοσλαβίας, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία σε καμία μορφή, στην τελική ονομασία του κράτους των Σκοπίων με τον χάρτη θέλει να επισημάνει ότι τότε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναφέρεται με την ονομασία Βαρντάσκα (Vardarska). «Επίσημος χάρτης της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάσκα» σχολιάζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος. vardarska]]>
http://www.rizopoulospost.com/o-kammenos-epimenei-kai-anevazei-xarti-pou-onomazei-ta-skopia-vardarska/feed/ 0
Δεκτή έκανε ο Τσίπρας την παραίτηση του Ζουράρι http://www.rizopoulospost.com/dekth-ekane-o-tsipra-thn-paraithsh-tou-zourari/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dekth-ekane-o-tsipra-thn-paraithsh-tou-zourari http://www.rizopoulospost.com/dekth-ekane-o-tsipra-thn-paraithsh-tou-zourari/#comments Tue, 16 Jan 2018 12:38:19 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225541 ZOURARIS

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε  δεκτή την παραίτηση που είχε υποβάλει  ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις μετά τις υβριστικές δηλώσεις που έκανε κατά φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Άρη.

O υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του Κώστα Ζουράρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο πρωθυπουργός συνάντησε στο γραφείο του στη Βουλή τον κ. Ζουράρι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα και ο πρωθυπουργός απεδέχθη την παραίτηση που είχε υποβάλει ο υφυπουργός Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζουράρις με μία λιτή επιστολή ενημέρωσε από την Κυριακή τον πρωθυπουργό  - τον οποίο αποκαλέσε σύντροφε - για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του.

«Ερίδματε (σσ καλοδομημένε) πρωθυπουργέ και σύντροφε υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω το πολιτικό μου αυτεξούσιον. Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/dekth-ekane-o-tsipra-thn-paraithsh-tou-zourari/feed/ 0
Πειθαρχική έρευνα για την υπόθεση Noor 1 διέταξε ο Κοντονής http://www.rizopoulospost.com/peitharxikh-ereuna-gia-thn-upothes-noor-1-dietakse-o-kontohs/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=peitharxikh-ereuna-gia-thn-upothes-noor-1-dietakse-o-kontohs http://www.rizopoulospost.com/peitharxikh-ereuna-gia-thn-upothes-noor-1-dietakse-o-kontohs/#comments Tue, 16 Jan 2018 12:09:21 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225528 stauros-kontonis

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα για τη 17μηνη καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που αφορά την υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» (Ιούνιος 2014).

Ειδικότερα, ο υπουργός απέστειλε έγγραφα στον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα και Ξένη Δημητρίου αντίστοιχα, και ζητεί να κινηθεί η σχετική πειθαρχική διαδικασία και να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή.

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016 και δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, ενώ λίγες μέρες μετά, από την εισαγγελέα της Έδρας Μαρία Τρουπή ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου, καθώς θεώρησε επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου (σε ισόβια πέντε άτομα, δύο Έλληνες και τρεις Τούρκοι και σε μικρότερες ποινές άλλοι κατηγορούμενοι). Η έφεση περιλαμβάνει 52σέλιδη αιτιολογική έκθεση, όπου θεωρούνται επιεικείς οι ποινές που επιβλήθηκαν και αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (έχει καταδικαστεί σε ισόβια) και τέσσερις ακόμα Έλληνες, που είχαν καταδικασθεί ως απλοί συνεργοί.

Σημειώνεται ότι η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν δημιουργεί καμία ανατροπή και δεν έχει έννομα αποτελέσματα στο «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, απλώς έχει νομολογιακό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, ενώ δεν αποδόθηκε σε κανέναν η ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε στην Ελευσίνα δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 
]]>
http://www.rizopoulospost.com/peitharxikh-ereuna-gia-thn-upothes-noor-1-dietakse-o-kontohs/feed/ 0
Τα Καζίνο, οι αξιολογήσεις και οι νέες υποσχέσεις Τσίπρα http://www.rizopoulospost.com/ta-kazino-oi-aksiologiseis-kai-oi-nees-yposxeseis-tsipra/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ta-kazino-oi-aksiologiseis-kai-oi-nees-yposxeseis-tsipra http://www.rizopoulospost.com/ta-kazino-oi-aksiologiseis-kai-oi-nees-yposxeseis-tsipra/#comments Tue, 16 Jan 2018 09:29:20 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225484 kazino-1

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη Δευτέρα στη Βουλή νέες υποσχέσεις για την πορεία της οικονομίας και κατ’ επέκταση για τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού λαού. Πέτυχε να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο της τρίτης αξιολόγησης, του δικού του τρίτου μνημονίου, πέτυχε επίσης να αποκτήσει ένα ακόμη μέλος στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Σίγουρα, όμως δεν πέτυχε να πείσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και δεν τελείωσε με τα πολυνομοσχέδια. Έχει τουλάχιστον ακόμη ένα, αυτό που θα έρθει ως προαπαιτούμενο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου του, εκεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιχείρησε για μια ακόμη φορά να εξωραΐσει τις καταστάσεις είτε στρογγυλεύοντας στοιχεία και έννοιες είτε λέγοντας τις μισές αλήθειες -γεγονός φυσικά που δεν το κάνει μόνον αυτό, αλλά σχεδόν όλοι οι πολιτικοί.

Υποστήριξε ότι η ανεργία πέφτει, ότι το πλεόνασμα μεγαλώνει, ότι το μνημόνιο σχεδόν τελειώνει, αλλά «ξέχασε» ορισμένες μικρές λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα, ότι:

Στην απασχόληση κάθε χρόνο, όλο και περισσότερο, η μερική απασχόληση και όλες οι άλλες μορφές ελαστικής εργασίας γιγαντώνονται σε βάρος της πλήρους απασχόλησης που σημαίνει και πλήρη ασφάλιση.

Το πλεόνασμα μπορεί να ξεπερνά το στόχο αλλά δεν έχει κάνει τίποτε λιγότερο από αυτό για το οποίο κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας για «ματωμένο πλεόνασμα». Αντιθέτως, μάλλον έχει κάνει περισσότερα ειδικά με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για οφειλές λίγων εκατοντάδων ευρώ, καθώς δεν μπορεί να αγγίξει οφειλέτες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει, αυτό είναι αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς το ανέχεται για να μην φύγει από την κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να καταλάβει την εξουσία.

Για το λόγο αυτό οι βουλευτές, ψηφίζουν μέτρα -ορισμένα από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν και σωστά- τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν casus belli και αφορμή για διαδηλώσεις και απεργίες. Μέτρα όπως:

  • Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί -από την 21η Φεβρουαρίου- για χρέη προς το Δημόσιο για ποσά που ξεκινούν από 500 ευρώ. Ως κατώτατο τίμημα για τα ακίνητα ορίζεται πλέον η εμπορική αξία, δηλαδή όσα πιάσει στον πλειστηριασμό, ακόμα και κάτω από την αντικειμενική τιμή της εφορίας.
  • Η περικοπή σημαντικών επιδομάτων από χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους προς τους οποίους ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε αόριστα αναπλήρωση μέσα στο 2018.
  • Η αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
  • Η ένταξη στο υπερταμείο 14 ΔΕΚΟ με 40.000 εργαζόμενους, με στόχο την αξιοποίηση, χωρίς να αποκλείεται και η πώληση.
  • Η σύσταση Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών, που θα εκτελεί τις εισαγγελικές παραγγελίες για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οι ελεγκτές θα έχουν ανακριτική αρμοδιότητα.
  • Η ίδρυση και λειτουργία νέων καζίνο σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Φλώρινα, αλλά και μετακόμιση του καζίνο της Πάρνηθας στον αστικό ιστό.

 Η αντιπολίτευση

Από τη δική τους πλευρά οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης κινήθηκαν επίσης στα αναμενόμενα και προβλέψιμα, όπως γίνεται συνήθως.

Για παράδειγμα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στο 4ο έτος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Έχουν περάσει τρία οδυνηρά χαμένα χρόνια, που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες. Τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε, στην καλύτερη περίπτωση, εκεί που θα ήμασταν το 2015, αν δεν είχαν έρθει Τσίπρας και Καμμένος».

Και συνέχισε: «Παίζοντας με τις λέξεις, ο κ. Τσίπρας μίλησε για καθαρή έξοδο. Κάθε μέρα όμως έρχεται και κάποιος -χθες ήταν ο κ. Βίζερ- να μας εξηγήσει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Το ομολόγησε και ο κ. Σκουρλέτης, που είπε ότι δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο, καθώς η επιτήρηση θα συνεχιστεί. Η αλήθεια είναι ότι έχετε υποθηκεύσει την χώρα για μια 5ετία με υψηλά πλεονάσματα και περικοπές».

«Αν είστε στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018 -αντιλαμβάνομαι ότι είναι αυτοσκοπός σας- είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις, βαριές, με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους, που ήταν κεκτημένο από το 2012 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε την χώρα σε μια νέα περιπέτεια και κάνατε κομμάτια την αξιοπιστία της» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές και τον πρωθυπουργό. Και σημείωσε: «Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία και νομοθετείτε διατάξεις που και εσείς λέτε ότι διαφωνείτε».

Η συνέχεια

Ανεξαρτήτως αυτών, από εδώ και εμπρός η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των 110 ώστε να εξασφαλίσει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ.

Κατά σειρά: οι Θεσμοί πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) και να την υποβάλλουν στο Euroworking Group τη Δευτέρα το πρωί πριν από το Eurogroup. Στη συνέχεια το Eurogroup θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, κυβέρνηση και Θεσμοί δουλεύουν πάνω στη λίστα με τα 82 προαπαιτούμενα (π.χ. αντικειμενικές αξίες, πώληση λιγνιτικών της ΔΕΗ) για την τέταρτη αξιολόγηση.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/ta-kazino-oi-aksiologiseis-kai-oi-nees-yposxeseis-tsipra/feed/ 0
Στη Λευκωσία για την πρώτη τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σήμερα ο Τσίπρας http://www.rizopoulospost.com/sth-leukwsia-gia-thn-prwth-trimerh-ellada-kuprou-ioradanisa-o-tsipras/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sth-leukwsia-gia-thn-prwth-trimerh-ellada-kuprou-ioradanisa-o-tsipras http://www.rizopoulospost.com/sth-leukwsia-gia-thn-prwth-trimerh-ellada-kuprou-ioradanisa-o-tsipras/#comments Tue, 16 Jan 2018 07:30:39 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225467 TSIPRAS

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στην πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄.

Η πρώτη αυτή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση, διότι στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη. Επιπλέον έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η Ιορδανία είναι χώρα κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να βρεθούν:

-Το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα οι εξελίξεις στο συριακό, το προσφυγικό, το παλαιστινιακό, το Κυπριακό και στο Ιράκ.

-Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό.

-Οι διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας, καθώς επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας ο οποίος είναι ελληνόφωνος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει αυτή τη σχέση και θέλει να συνεχιστεί.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ πρόκειται να υπογραφούν τρεις συμφωνίες:

1. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

2. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

3. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας θεωρείται πρότυπο συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/sth-leukwsia-gia-thn-prwth-trimerh-ellada-kuprou-ioradanisa-o-tsipras/feed/ 0
Ψηφίστηκε με 154 υπέρ το πολυνομοσχέδιο – Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου http://www.rizopoulospost.com/pahfisthke-me-154-uper-to-polunomosxedio-sth-ko-tou-syriza-h-melooikonomou/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pahfisthke-me-154-uper-to-polunomosxedio-sth-ko-tou-syriza-h-melooikonomou http://www.rizopoulospost.com/pahfisthke-me-154-uper-to-polunomosxedio-sth-ko-tou-syriza-h-melooikonomou/#comments Tue, 16 Jan 2018 06:00:30 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225453 voula

Δεκτό με 154 «ναι» και 141 «όχι» έγινε στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερψήφισε και η μέχρι πρότινος βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα, το ΚΚΕ είπε «όχι» σε όλα πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα στο οποίο δήλωσε «παρών», το Ποτάμι τα καταψήφισε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες στο οποίο δήλωσε «παρών».

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» για τα επιδόματα, το ΚΚΕ ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Επίσης, η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι» σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες, ενώ η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπε «ναι» σε όλα.

Αν και αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχετικό σχόλιο φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητο από κυβερνητικούς αξιωματούχους το γεγονός πώς Σπύρος Δανέλληςαπό το Ποτάμι και ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων επέλεξαν να μη συμμετέχουν στην ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στη Βουλή καθ'όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη και Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Στους 154 η κυβερνητική πλειοψηφία

Την απόφαση του για την ένταξη της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής έκανε γνωστή με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα η ίδια είχε στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δήλωνε τη βούλησή της να προσχωρήσει ως συνεργαζόμενη βουλευτής στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος.

Σε δήλωση στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο η κ. Μεγαλοοικονόμου εξήγησε τους λόγους υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ανέλαβε «όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια».

«Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε.

Εξηγώντας τη θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου είπε ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με την ίδια, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το βράδυ των εκλογών η κ. Μεγαλοοικονόμου θα λάβει την απάντηση». «Πιστεύαμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ένα ήθος. Τώρα έχασε κι αυτό το ηθικό πλεονέκτημά του» πρόσθεσε.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/pahfisthke-me-154-uper-to-polunomosxedio-sth-ko-tou-syriza-h-melooikonomou/feed/ 0
Τσίπρας: Η χώρα είναι μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων http://www.rizopoulospost.com/tsipras-h-xwra-einai-mia-anasa-apo-to-oristik-telos-twn-mnhmoniwn/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tsipras-h-xwra-einai-mia-anasa-apo-to-oristik-telos-twn-mnhmoniwn http://www.rizopoulospost.com/tsipras-h-xwra-einai-mia-anasa-apo-to-oristik-telos-twn-mnhmoniwn/#comments Mon, 15 Jan 2018 13:33:41 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225369 TSIPRAS

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες δίνει η νέα περίοδος, αλλά και εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό σύστημα

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (...) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

 ]]>
http://www.rizopoulospost.com/tsipras-h-xwra-einai-mia-anasa-apo-to-oristik-telos-twn-mnhmoniwn/feed/ 0
Ντιμιτρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονία» http://www.rizopoulospost.com/ntimitrof-h-ellaea-den-exei-apokleistikohta-otu-orou-makedonia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ntimitrof-h-ellaea-den-exei-apokleistikohta-otu-orou-makedonia http://www.rizopoulospost.com/ntimitrof-h-ellaea-den-exei-apokleistikohta-otu-orou-makedonia/#comments Mon, 15 Jan 2018 11:22:34 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225328 dimitrov

Ζήτημα «παραίτησης» και της Ελλάδας από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» εγείρει ο υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ. «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες αναφορικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε», ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων TV21. «Ο όρος Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή, η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα πως «οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν "Μακεδονία"».]]>
http://www.rizopoulospost.com/ntimitrof-h-ellaea-den-exei-apokleistikohta-otu-orou-makedonia/feed/ 0
Η κυβέρνηση σε δρόμο σκοτεινό με αγκάθια – Σενάρια στον αέρα http://www.rizopoulospost.com/i-kyvernisi-se-dromo-skoteino-me-agkathia-senaria-ston-aera/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=i-kyvernisi-se-dromo-skoteino-me-agkathia-senaria-ston-aera http://www.rizopoulospost.com/i-kyvernisi-se-dromo-skoteino-me-agkathia-senaria-ston-aera/#comments Mon, 15 Jan 2018 08:47:58 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225290 ypourgiko-symvoulio

Στη ζωή και στην πολιτική είναι καλό να «πλάθεις» σενάρια και γενικότερα να προετοιμάζεσαι και για το προβλέψιμο και για το απρόβλεπτο. Όμως πρέπει πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι τα σενάρια μπορούν να καταρριφθούν και οι σχεδιασμοί να ανατραπούν.

Έτσι και στην περίπτωση της κυβέρνησης, σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σίγουρα έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις. Έχει καταστεί σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου η βασική επιδίωξη είναι οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν το 2019.

Για το σκοπό αυτό προσεγγίζονται δύο διαφορετικές εναλλακτικές: η πρώτη εκλογές τον Μάιο του 2019 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και η δεύτερη εκλογές στην εξάντληση τετραετίας και κάλπες το Σεπτέμβριο του 2019. Αυτή είναι η εκδοχή που δημοσίως υποστηρίζει τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και τα βασικά κυβερνητικά στελέχη. Στην περίπτωση αυτή όλοι εκτιμούν πώς ταυτόχρονα θα γίνουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βεβαίως το σενάριο αυτό έχει μία προφανή αδυναμία. Τον Μάιο του 2019 θα έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές που παραδοσιακά αποτελούν τρόπο έκφρασης δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, μάλιστα, το γεγονός ότι η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2014 αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, που εκτός όλων των άλλων έχασε και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας. Έτσι λοιπόν εάν δεχθούμε ότι η κυβέρνηση θα αντέξει και ότι οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2019, τότε εκτιμάται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του Μαΐου και όχι του Σεπτεμβρίου.

Οι παράμετροι των εξελίξεων

Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι των εξελίξεων που αποτελούν αστάθμητους παράγοντες και δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις.

Η πρώτη αφορά στην οικονομία και το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων που απομένουν -της τρίτης και της Τετάρτης- οι οποίες τις θα σημάνουν και την έξοδο από το μνημόνιο. Φυσικά το αν θα πρόκειται και καθαρή έξοδο ή θα απαιτηθεί περαιτέρω στήριξη είναι ένα ζητούμενο που σίγουρα θα διαμορφώσει σε μέγιστο βαθμό το πολιτικό αφήγημα.

Η δεύτερη παράμετρος είναι το σκοπιανό. Η κυβέρνηση που προφανώς έχει ήδη συμφωνήσει στο παρασκήνιο πως ήρθε η ώρα να λυθεί το ζήτημα, αρχικά εκτίμησε θα μπορέσει να χειριστεί Το ζήτημα με επικοινωνιακούς Όρους μεταθέτοντας το πρόβλημα στα άλλα κόμματα και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Τα αγκάθια για το Μέγαρο Μαξίμου είναι σημαντικά. Αφενός η στάση της κοινής γνώμης που δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς όλα αυτά τα χρόνια για έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως επιχειρείται σήμερα. Και αφετέρου η στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου όποιος δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένος να χάσει και το τελευταίο «πολιτικό φύλλο συκής» που του απομένει. Αντιθέτως, μοιάζει να εκτιμά πώς η κάθετη διαφωνία του στην ονομασία των Σκοπίων μπορεί να αποτελέσει ένα σωσίβιο σωτηρίας το οποίο θα το επιτρέψει να εξασφαλίσει την είσοδο του στη Βουλή, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπως και το 2015, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστά κάτω του 3%.

Κι αν στην οικονομία συνολικά η κυβέρνηση και ειδικότερα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι πλέον καλά διαβασμένοι και έμπειροι στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, δεν μοιάζει να είναι ίδιο για το Σκοπιανό.

Κατ’ αρχήν, όπως προσημειώθηκε, ο έως τώρα δημόσιος χειρισμός του θέματος υπακούει εμφανώς σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες δημιουργίας εντυπώσεων. Αυτό πραγματικά δεν μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί -αν φυσικά είναι αυτός ο τελικός στόχος- μετά από 2,5 δεκαετίες ότι πρέπει να γίνει ένας έντιμος συμβιβασμός προκειμένου οι δύο χώρες να κλείσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο που τους χωρίζει και να προχωρήσουν μπροστά.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση κατάφερε, προφανώς δεν ήθελε και πολύ κόπο, να μετατρέψει την επίλυση σε ένα ζήτημα που διχάζει και αναβιώνει στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος.

Κι αυτό ενώ ο Μάθιου Νίμιτς είχε προειδοποιήσει από τις αρχές Καλοκαιριού με την επίσκεψη στις δύο χώρες ότι το θέμα βρισκόταν σε ωρίμανση ενώ επίσης ήταν γνωστό ότι το καλοκαίρι του 2018 θα τεθεί θέμα ένταξης των Σκοπίων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αντιστοίχως.

Οι συνέπειες της στρατηγικής Κοτζιά

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέλαβε όλο το χειρισμό του θέματος κινούμενος με όρους μυστικής διπλωματίας, χωρίς την ενημέρωση κομμάτων και πολιτικών αρχηγών. Είναι επίσης προφανές ότι ο κ. Κοτζιάς είχε πείσει τον πρωθυπουργό πως με το «Σκοπιανό» θα μπορούσαν να καταγάγουν μια εύκολη εξωτερική και εσωτερική νίκη, υπερκερνώντας τα κόμματα, δεδομένου ότι σε όλα υπάρχουν οριζόντιες διαιρέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς λοιπόν με την νέα του κοσμοθεωρία ότι «στη Βουλή χρειάζεται πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων ήλπιζε ότι θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά προφανώς δεν εκτίμησε σωστά την επιρροή του εκλογικού σώματος και στους βουλευτές του δικού τους κόμματος. Ειδικά σε μια εποχή «ισχνών αγελάδων» κατά την οποία κάθε χαμένος σταυρός προξενεί διπλό κακό.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ο δρόμος της κυβέρνησης είναι… σκοτεινός και σπαρμένος με αγκάθια.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/i-kyvernisi-se-dromo-skoteino-me-agkathia-senaria-ston-aera/feed/ 0
Η επιστολή παραίτησης Ζουράρι προς το «σύντροφο Τσίπρα» http://www.rizopoulospost.com/h-epistolh-paraithshs-zourari-pros-to-suntrofo-tsipra/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=h-epistolh-paraithshs-zourari-pros-to-suntrofo-tsipra http://www.rizopoulospost.com/h-epistolh-paraithshs-zourari-pros-to-suntrofo-tsipra/#comments Mon, 15 Jan 2018 07:00:32 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225259 ZOURARIS

Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας υπέβαλε ο Κώστας Ζουράρις με επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων οδηγήθηκε σε αυτη την ενέργεια μετά τα σχόλια που έκανε για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Άρη, σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης, την οποία δημοσίευσε η ιστοσελίδα efsyn.gr:

«Ερίδματε (σσ καλοδομημένε) πρωθυπουργέ και σύντροφε,

Υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω το πολιτικό μου αυτεξούσιον.

Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις μετά τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/h-epistolh-paraithshs-zourari-pros-to-suntrofo-tsipra/feed/ 0
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Θοδωρής Μιχόπουλος http://www.rizopoulospost.com/efuge-apo-th-zwh-o-dhmosiografo-thodwrhs-mixopoulos/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=efuge-apo-th-zwh-o-dhmosiografo-thodwrhs-mixopoulos http://www.rizopoulospost.com/efuge-apo-th-zwh-o-dhmosiografo-thodwrhs-mixopoulos/#comments Sun, 14 Jan 2018 12:27:48 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225185 mihopoulos

«Έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος Θοδωρής Μιχόπουλος.

Ο Θοδωρής Μιχόπουλος είχε διετελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και είχε υπάρξει και στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο γνωστός δημοσιογράφος έφυγε χθες το βράδυ από ανακοπή καρδιάς.Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση και την ΕΡΤ.

Αφοσιωμένο αριστερό, σπάνιο δημοσιογράφο και υπέροχο άνθρωπο, χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον Θοδωρή Μιχόπουλο, που "έφυγε" από τη ζωή.

«Πέθανε τα ξημερώματα ο Θοδωρής Μιχόπουλος, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Ο Θοδωρής Μιχόπουλος ήταν αφοσιωμένος αριστερός, σπάνιος δημοσιογράφος και υπέροχος άνθρωπος», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους φίλους του Θοδωρή Μιχόπουλου, εκφράζει με ανάρτησή της στο twitter η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Θοδωρή Μιχόπουλου. Ενός δημοσιογράφου που διακρινόταν για το ήθος και την εργατικότητά του και είχε φίλους σε όλους τους χώρους».

Tα συλλυπητήρια για την απώλεια του Θόδωρου Μιχόπουλου εκφράζει με ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Θοδωρής Μιχόπουλος στη μακρά και διακριτή πορεία του στη δημοσιογραφία υπήρξε μαχητικός και κυρίως συνεπής στις ιδέες του για τις οποίες αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Στην οικογένειά του και στο κόμμα του εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Με ανάρτηση στο Facebook η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνα Παπαδάκη τοποθετήθηκε για την απώλεια του Θοδωρή Μιχόπουλου. Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει:

"Ακούγεται σαν ψέμα. Ο Θοδωρής Μιχόπουλος επαγγελματίας σπάνιος, φίλος στενός, παθιασμένος με τη ζωή, αγάπησε αυτό που αποφάσιζε το μυαλό του. Άνοιξε δρόμους στη δημοσιογραφία, έστησε κόνσεπτ στην τηλεόραση, ούρλιαζε στο κοντρόλ, μιλούσε χαμηλόφωνα στο κινητό του. Αφήνεις πολλά και μεγάλη αγάπη. Θοδωρή, πολύ νωρίς".

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων στην οποία αναφέρεται: "Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το θάνατο του δημοσιογράφου Θοδωρή Μιχόπουλου. Τον Θοδωρή Μιχόπουλο, θα τον θυμόμαστε, για το ήθος, τις αρχές και την εργατικότητα του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του και στους οικείους του".

]]>
http://www.rizopoulospost.com/efuge-apo-th-zwh-o-dhmosiografo-thodwrhs-mixopoulos/feed/ 0
Τόμας Βίζερ: Η Ελλάδα θα είναι κάτω από μια ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 2060 http://www.rizopoulospost.com/tomas-vize-h-ellada-tha-eiani-katw-apo-mia-enisxumenh-epopteia-mexro-to-2060/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tomas-vize-h-ellada-tha-eiani-katw-apo-mia-enisxumenh-epopteia-mexro-to-2060 http://www.rizopoulospost.com/tomas-vize-h-ellada-tha-eiani-katw-apo-mia-enisxumenh-epopteia-mexro-to-2060/#comments Sun, 14 Jan 2018 11:30:41 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=225150 wieser

Ελάφρυνση του χρέους αλλά με επιπλέον υποχρεώσεις της Αθήνας έναντι των δανειστών και όχι καθαρή έξοδο, όπως ελπίζει η ελληνική πλευρά, βλέπει μετά τον Αύγουστο του 2018 ο απερχόμενος επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Βίζερ σημειώνει πως παρόλο που ακόμα δεν έχει συζητηθεί ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών από τον Αύγουστο που το πρόγραμμα τελειώνει, όλα θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες των δύο πλευρών για τη μείωση του χρέους.

«Εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες που έχουν περάσει από μνημόνια έχουν διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο –σύντομα και στην Ελλάδα–, η χώρα θα είναι κάτω από μια ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου το 75% των δανείων επιστραφεί – κάτι που τοποθετείται χρονικά με τα σημερινά δεδομένα γύρω στο 2060!

Όπως λέει ο κ. Βίζερ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παραμένει άλυτο παρά τα οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής είναι ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. «Μόλις πρόσφατα η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί τεράστιο ρίσκο για επενδύσεις καθώς τα τελευταία χρόνια κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επένδυε», λέει χαρακτηριστικά.

Ένας βασικός λόγος που οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα είναι το δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Βίζερ.

Για τον Αυστριακό αξιωματούχο παρόλο που αυτοί οι τομείς της Δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους ενός πετυχημένου κράτους, αποτελούν ευθύνη της εγχώριας κυβέρνησης. «Το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελεί το μέσο με το οποίο αλλάζουν οι συνταγματικοί πυλώνες μιας χώρας», τονίζει.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/tomas-vize-h-ellada-tha-eiani-katw-apo-mia-enisxumenh-epopteia-mexro-to-2060/feed/ 0